Prosize kapsule

Postoje li mali zeleni?

Teorije o tome da nismo sami postoje od trenutka kada smo prvi put pogledali u nebo i zapitali se šta ono krije. I dok većina nas za sebe može da kaže da zaista nije baš u potpunosti “nasamo sa sobom”, ovog puta razmatramo one teorije koje se bave pitanjem DA LI SMO SAMI U UNIVERZUMU? Evo nekoliko najinteresantnijih pokušaja dokazivanja postojanja MALIH ZELENIH!

Postoje brojne teorije koje su se bavile mogućnostima postojanja vanzemaljaca, i na Zemlji i u kosmosu, ali problem većine tih teorija jeste nenaučna zasnovanost i flertovanje sa zaverama. Sa druge strane, pet je teorija koje su na naučnim osnovama pokušale da dokažu isto i evo koje su.

Mikro-život u meteoritima

Ričard Huver, naučnik NASA-e potvrdio je početkom ove godine da je u meteoritima palim na zemlju uspeo da izdvoji sićušne strukture koje po građi veoma podsećaju na jednoćelijske alge. Iako je Huverova teorija delimično prihvaćena od naučnih krugova, ipak je krajnje priznanje uslovljeno potvrdom iz više izvora kako bi se istina isterala na čistac.

Sonda Viking

Sonda Viking prva je sonda koja je sletela na površinu Marsa i to sletanje realizovano je još davne 1976. godine. Tom prilikom, sonda je prikupila materijal sa površine Marsa na osnovu kojeg je zaključeno da na Marsu život nije moguć niti postoji, ali je kao zanimljiv izdvojen agens iz Marsovog tla koji u malim količinama proizvodi ugljen dioksid. Kako je za stvaranje ugljen dioksida neophodno postojanje mikroorganizama, smatra se da oni i postoje u samom zemljištu. Ipak, ova teorija nikada nije naišla na neophodnu potvrdu.

Artur Klark i marsovsko žbunje

Autor kultne “Odiseje u svemiru” šokirao je javnost kada je kategorički tvrdio da na Marsu postoji vegetacija. Do ovog zaključka došao je posmatrajući slike koje je na Zemlju poslala sonda Golobal Srvajver ističući da se na tim slikama jasno vide žbunje i drveće. Naravno, Klarka su posmatrali sa čuđenjem, ali mu iz poštovanja prema njegovom liku i delu nisu rekli – matori, vreme je za lekiće…

Marsovi kanali

Đovani Šipareli, prvi je 1877. godine tvrdio da na Marsu postoji kompleks kanala koji najverovatnije predstavlja vodene tokove. Ovu teorije decenijama posle zastupali su brojni naučnici sve dok napretkom tehnologije nije dokazano da je Mars suv ko barut.

Alan Hilsov meteor

Od svih, ova teorija o postojanju života u svemiru je i najverovatnija. Tokom 1996. godine objavljeni su rezultati istraživanja prema kojima su u meteoritu sa Marsa otkriveni mikroorganizmi. Ovu vest pred kamerama je potvrdio i tadašnji predsednik SAD-a Bil Klinton, a o tome da li su mikrobi nastali na Zemlji ili su zaista stigli sa Marsa, još se vode debate.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.