Prosize kapsule

Apple ŠPIJUNIRA korisnike?

Orvelova KUĆA VELIKOG BRATA odavno je postala stvarnost. I to ne samo u rijaliti programima koji se mogu videti na televiziji. SVEMOĆNO OKO Velikog Brata prati svaki naš korak od prvog jutarnjeg do poslednjeg kasno-ili-rano-večernjeg.

Nedavno je obznanjeno da na nas u Srbiji “motre” pomoću više od 100. 000 kamera, od čega je čak 15. 000 samo u Beogradu. Ali kontrola se tu ne zaustavlja. Prismotri se nedavno pridružio i Apple koji je “provaljen” da pomoću iPhona i drugih gedžeta sa znakom jabučice prati svaki korak svojih korisnika.

Apple špijunira korisnike?

Do otkrića su došli Alisdar Alan i Pit Vorden kada su otkrili neobičnu aplikaciju na Alanovom iPhonu koja je sadržala ogromnu bazu podataka sa svim njegovim kretnjama. Konkretno, do detalja je bio zabeležen Alanov put vozom od Vašingtona do Njujorka, a kasnije je otkrio i nekoliko drugih mapiranih planova njegovog kretanja.

Prema mišljenju eksperta reč je o narušavanju privatnosti korisnika uređaja, jer su podaci o njegovom kretanju sakupljani bez pristanka korisnika. Ono što nije jasno jeste za koga Apple te podatke sakuplja i koja im je namena.

“Svako ko drži vaš iPhone u ruci lako može videti kuda ste se kretali, baš kao i oni u Eplovoj centrali. Nije strašno kada se otkrije nešto kao što je moj put od Vašingtona do Njujorka, ali šta ako neko kaže da je na poslu, a bio je u striptiz baru. To je već drugačija priča, i koji god bili razlozi onoga koji je slagao o svom kretanju, ne postoji dovoljno dobar razlog da neko narušava njegovo pravo na privatnost” – tvrdi Alan.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Apple ŠPIJUNIRA korisnike?

  1. Ko god je ovo napisao pojma nema o cemu prica. Fajl, koji su navodno otkrili je oduvek postojao samo nije bio u delu softvera kome je korisnik mogao da pristupi lako, a promena je nastala sa novom iOS verzijom, kada je fajl preimenovan u consolidated.db a sve je to lepo opisano u knjizi jos pre sest meseci.
    http://alexlevinson.wordpress.com/2011/04/21/3-ma…