Prosize kapsule

Kao u bajci – kopao i pronašao blago

Jedan Austrijanac naišao je na otkriće kao iz bajke kada je kopajući u svom dvorištu pronašao više stotina komada nakita i drugih vrednih predmeta starih nekoliko vekova, saopštile su danas austrijske vlasti.

“Bajke još postoje! Osoba pronašla senzacionalno blago u dvorištu”, navodi se u saopštenju austrijske agencije zadužene za nacionalne starine, koja ne navodi koja je vrednost ovih predmeta, ističući, međutim, da je reč o “jednom od najznačajnijih otkrića srednjovekovnog blaga u Austriji”.

Sve se zbilo kada je srećni pronalazač pre četiri godine hteo da proširi mali bazen u svom dvorištu i pronašao više od 200 prstenova, broševa, ukrašenih šnala za kaiševe, pozlaćenih srebnih tanjira i drugih vrednih predmeta, od kojih su mnogi ukrašeni biserima, koralima i drugim ornamentima, javio je AP.

Nedeljnik “Profil” piše da je reč o izvesnom Aleksandru K. iz Viner Nojštata, južno od Beča, koji je svoje otkriće prijavio tek pošto je fotografije ovih predmeta postavio na Internet, a kolekcionari mu skrenuli pažnju na njihovu potencijalnu vrednost.

Blago pronađeno u bašti staro je oko 650 godina, a trenutno se procenjuje njegovo poreklo i vrednost.

Za sada nije poznato kada je tačno Aleksandar K. blago spakovano u plastične vreće doneo u agenciju za starine i zašto su austrijske vlasti do danas čekale da o tome izveste javnost.

 

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar