Prosize kapsule

Dan slobode medija – Nije lako biti novinar!

Autor: Biljana Miljić

Iako su digitalni mediji u 21. veku omogućili do sada nezabeležene mogućnosti za slobodu izražavanja i pristup informacijama, istinska sloboda štampe i dalje je pod pretnjom nasilja nad novinarima. U svetu su, tokom protekle godine, ubijena 102 novinara, osam manje nego u 2009. godini, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Međunarodnog instituta za štampu (IPI) povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Širom sveta, 3. maj obeležava se kao podsećanje na ubijene, zatvorene i progonjene novinare i disidente, a ove godine centralna konferencija UNESKO-a, organizovana u Vašingtonu, posvećena je medijima 21. veka.

Svetski dan slobode medija

Srbija je i dalje zemlja sa delimično slobodnim medijima i ona je na 72. mestu od 196 zemalja u izveštaju o slobodi medija američke nevladine organizacije Fridom haus. Najopasniji region za novinare bio je azijski kontinent, gde je ubijeno 40 novinara, dok je na drugom mestu Latinska Amerika gde su 32 novinara izgubila život, kako se navodi u poenutom izveštaju. Pakistan, u kojem je poginulo 16 medijskih radnika, pojedinačno je zemlja najrizičnija za rad novinara. Za tom zemljom slede Meksiko, sa 12, i Honduras gde je ubijeno 10 novinara.

“Iako je broj poginulih novinara u 2010. manji od onog iz prethodne godine, u određenom smislu taj bilans je gori jer se ne može povezati s velikim ratovima ili pojedinačnom nesrećom s velikim brojem žrtava”, ocenio je taj institut. Naveo je, takođe i da je u protekloj deceniji ubijeno 788 novinara. Irak s 177 ubijenih reportera, Filipini s 96 i Kolumbija s 50, bile su najopasnije zemlje za rad novinara.

U okviru trodnevne konferencije povodom Dana slobode medija, biće uručena i nagrada UNESKO/Giljermo Kano, koju je dobio zatvoreni iranski novinar Ahmad Zeidabadi. Na konferenciji je predstavljen i godišnji izveštaj Freedom House o slobodi medija širom sveta, prema kojem se globalno stanje dalje pogoršava, pa tek svaki šesti čovek na planeti živi u zemlji sa slobodnim medijima.

Sloboda medija u Srbiji

U srpskoj prestonici akcijom ”Pet minuta gromoglasne tišine”, koju su organizovali Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara, obeležen je Svetski dan slobode medija, 3. maj. U Pionirskom parku pored spomenika Čitaocu novina, organizaori su pročitali proglas u kome se ukazuje na loš položaj novinara u Srbiji, ukazujući da su plate novinara su niže od prosečnih plata u Srbiji, ne poštuju se njihova sindikalna prava, a država ne čini gotovo ništa da pomogne medijskoj industriji da preživi krizu. Tom prilikom je, dodeljena i nagrada ”Zora” za slobodu medija koja je ove godine pripala osnivaču Vikiliksa Džulijenu Asanžu, s obrazloženjema da je Asanž zadužio i javnost u Srbiji koja je iz depeša Vikiliksa o svojoj novijoj istoriji saznala mnogo toga što je vlast krila.

Državna sekretarka Ministarstva kulture zadužena za informisanje Dragana Milićević-Milutinović ocenila je, povodom Svetskog dana slobode štampe, da je položaj novinara i medija u Srbiji danas možda najlošiji u novijoj istoriji, ali i da odgovornost za to ne snosi samo država.

Prema njenim rečima, ni medijska udruženja, ni vlasnici medija, ni sami novinari proteklih godina nisu doprinosili tome da medijska situacija u Srbiji bude bolja, a rezultat toga su nekvalitetni medijski sadržaji i loš položaj struke.

“Nekada je biti novinar značilo biti obrazovan, ambiciozan, pametan, učiti i imati dobru dikciju, a danas je dovoljno stati pred kameru i biti novinar. Do toga su doveli sami novinari, odnosno oni koji odlučuju ko će biti novinar. Novinarska profesija je srozana velikim delom zaslugom samih novinara” rekla je Dragana Milićević-Milutinović, inače nekadašnja direktorka i glavna urednica Televizije Studio B.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je svim novinarima u Srbiji Svetski dan slobode medija, potvrdivši spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije. On je istakao da je prioritetna je obaveza države i da novinarima obezbedi elementarnu ličnu bezbednost, što podrazumeva i obavezu da kazni one koji tu bezbednost ugroze, naveo je Poverenik.

Povodom Svetskog dana slobode medija, pokrenut je poseban sajt u SAD www.wpfd2011.org, a korisni linkovi sa podacima o stanju medijskih sloboda širom sveta su www.article19.org, www.cpj.org, www.ifj.org, www.ifex.org, www.freemedia.at, www.osce.org/fom, www.rsf.org.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.