Prosize kapsule

Ko je bio Osama bin Laden?

Iako mnogi ne veruju da je najpoznatiji svetski terorista zaista mrtav, red je da se u kratkim crtama osvrnemo na njegov lik i delo. Ko je bio, šta je radio i sa kojim motivom. Sve je to bitno iz više razloga, a prvenstveno zato što su njegovi postupci doveli i do njegovog ubistva u Abotabatu, pakistanskom gradu 100 kilometara udaljenom od prestonice Islamabada.

Dok je na Zapadu posmatran kao personifikacija zla, brojni muslimani su Bin Ladena duboko poštovali i divili mu se kao duhovnom i operativnom vođi koji ima dovoljno petlje, beskrupuloznosti i finansija da svoje sulude terorističke planove sprovede u delo.

Bio je mršav, bradat i visok oko 180 centimetara, a bavio se pasionirano tradicionalnom medicinom. Med mu je bio omiljena hrana, a biljkama se štitio od prehlade i drugih bolesti. Prema nekim infirmacijama, imao je problema sa bubrezima i jetrom, ali se na ono malo dostupnih fotografija i video snimaka to nije moglo primetiti.

Iako je optuživan za napad na Njujork 2001. godine, nikada zvanično nije potvrđeno da je baš bin Laden odgovoran za njega. Takođe, nikada nisu do kraja razjašnjene ni poslovne veze između porodice bin Laden i porodice Buš, ali su se, posle napada na Njujork, u medijima neretko mogle čuti opaske “Oni su ga stvorili. Neka sada vide šta će sa njim.”

No, evo kako izgleda Osamin životni timeline.

1957 – Osama Bin Laden rođen je u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, kao 17. od 52 dece građevinskog magnata Muhameda bin Ladena. Muhamed je jedno vreme bio i arabijski ministar za javne radove.

Otac Osame bin Ladena sprijateljio se sa kraljevim sinom Fejsalom i bio je među onima koju su 1960. godine ubedili kralja Sauda da sinu prepusti vlast. Muhamed bin Laden je nekoliko meseci finansijski izdržavao novog kralja Fejsala kojeg je, kada je stupio na tron, dočekala potpuno prazna državna kasa. Kralj Fejsal mu je uzvratio imenovanjem za ministra.

1968 – Muhamed bin Laden  gine u helikopterskoj nesreći.

1975 – Osama započinje studije menadžmenta i ekonomije na univerzitetu “Kralj Abdel Aziz” u Džidi, Saudijska Arabija. Tokom studija potpao je pod odlučujući ideološki uticaj dvojice islamskih učitelja, Muhameda Kutuba i Abdulaha Azama čije su ideje presudno uticale na formiranje Al kaide. Stav koji se iz toga izrodio glasio je: “Samo džihad i puška. Bez pregovora, bez konferencija, bez dijaloga.”


1979 – Pridružuje se avganistanskom pokretu otpora u cilju borbe protiv Sovjetskog Saveza koji je te godine izvršio invaziju na Avganistan. Izdašno finansijski pomaže mudžahedine, a on sam ima široku podršku SAD, koje su želele da se suprotstave sovjetskom uticaju u Avganistanu. U to vreme Osama osniva i Al Kaidu, koja će kasnije postati najveći protivnik SAD-a

1986 – Pošto je najpre sa svojim nekadašnji uzorom Azamom osnovao svojevrsnu kancelariju za pomoć mudžahedinima, Osama odlučuje da osnuje soptveni kamp za regrutovanje novih džihadista. Kamp se nalazio u Persijskom zalivu, a Osama je za njegovo podizanje potrošio oko 25.000 dolara.

1990 – Kada su Sjedinjene Države sa teritorije Saudijske Arabije započele oslobađanje susednog Kuvajta posle iračke invazije, saudijske vlasti su Osami odredile kućni pritvor. U proleće iduće godine, Osama je napustio Saudijsku Arabiju i preselio u Sudan gde je militantna islamska vlada preuzela vlast. U privredu Sudana je investirao stotine miliona dolara, a osnovao je i građevinsku firmu.

1992 – Dešava se eksplozija u jemenskom hotelu Aden i veruje se da je to bila prva ozbiljna bin Ladenova akcija. Meta su bili američki vojnici koji su tu odseli na putu za Somaliju, ali su oni već bili otišli. Poginulo je dvoje australijskih turista.

1994 – Saudijska Arabija oduzima bin Ladenu državljanstvo zbog, kako je navedeno, “neodgovornog ponašanja suprotnog interesima Saudijske Arabije, koje ugrožava i njoj bliske zemlje.”

1998 – Dešavaju se bombaški napadi na američku ambasadu u Najrobiju, Kenija i Dar es Salamu u Tanzaniji. Američki zvaničnici povezuju bin Ladena sa napadima u kojima je stradalo više od 200 ljudi.

1999 – Al Kaida zvanično je proglašena terorističkom organizacijom.

2001 – Al Kaida izršava spektakularan avionski napad na Njujork, Vašington i Pensilvaniju. U napadu je stradalo preko 3.000 ljudi, a SAD započinju nemilosrdan obračun sa terorizmom, koji će, prema oceni mnogih, neretko biti i zloupotrebljavan, kao u slučaju američke invazije na Irak 2003. godine.

2011 – Punih 10 godina trajao je lov na Osamu bin Ladenu, najtraženijeg čoveka na planeti. Ubijen je u vatrenom okršaju u Pakistanu.

Njegov beskompromisni džihad direktno ili indirektno je inicirao ratove u Avganistanu i Iraku, a odlikovao se sposobnošću da čak i iz potpune ilegale inspiriše čitave nove generacije terorista na delovanje.

Naredni meseci pokazaće se da li je zver terorizma zaista obezglavljena ili će na mesto odrubljene glave nići bezbroj novih, još opasnijih. Svet je u pripravnosti. Verovatno ne bez razloga.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.