Prosize kapsule

Prolećno spremanje frižidera

Bliži se leto. Ukoliko se do sada još nisi „dozvao pameti“ posle zimske sezone prejedanja i pijančenja po krsnijeh slava, krajnje je vreme da „uhvatiš poslednji voz“  priprema za bolji izgled na plaži.

Prvi korak je najteži, ali i najvažniji. U ovom slučaju on se odnosi na brzu promenu navika u ishrani. Bez njih neće biti pravih rezultata u skidanju pojasa sala na stomaku koji bi doduše omogućio lakše plutanje među fekalijama na crnogorskom priobalju (bez njega bi potonuo k’o Grčka), ali i značajno otežao pronalaženje „ribe“ za letnju avanturu koja nema brkove ili ružan mladež na debeloj zadnjici.

Iron Abs za vas

Evo nekoliko važnih stavki koje je poželjno uvažiti da bi prvi korak bio uspešan:

1. Otarasi se svih plastičnih kesica sa odgriženim ćoškom

Svi „premazi“ koje trpamo u tanjir ili mažemo na hleb kada ne znamo čime „obogatiti“ suvi obrok ne samo da pružaju trajni azil za boravak u Hiperholesterolemiji (pogledaj samo Dačića), nego ne sadrže ama’ baš ništa korisno za tvoj organizam. Pored majoneza, kečapa, tartar sosova i ostalih sranja, ovde ćemo ubrojati i margarine te punomasne pavlake ili namazne sireve.

Ukoliko baš voliš da „umačeš“, koristi senf, salsu i druge aromatične prelive koji daju dobar ukus uz minimum kalorija. Nauči i da napraviš neku marinadu za jela od mesa, nećeš automatski postati gej ako uzmeš kutlaču u ruke.

2. Pozeleni!

Sve vrste povrća, naročito onog lisnatog, sadrže dragocena vlakna, vitamine i minerale koji te čine sitim uz minimum kalorija, a telu daju neophodne sastojke za energiju i vitalnost. Kada ne znaš šta ćeš uz meso – uvek dodaj zeleniš (ne hleb jarane). Bićeš i sitiji i fitiji! Naš izbor – brokoli, kelj, zelena salata, blitva, paprika…

Od zelenog preporučujemo i zeleni čaj koji ima dokazano termogeno i lipolitičko dejstvo zahvaljujući sadržaju katehina. Predlog: pomešaj zeleni čaj sa sokom od (zelene) limete, dodaj kašičicu meda i „turi“ u frižider da se o’ladi. Eto ti osvežavajućeg i zdravog napitka koji možeš piti umesto gazirane nafte napunjene šećerom.

3. Mazni dobar komad

Mesa! Izbegavaj mesne prerađevine jer pored kancerogenih nitrita (studija Univerziteta na Havajima pokazala je 67% veći rizik oboljevanja od raka pankreasa kod osoba koje često jedu mesne prerađevine) vrlo verovatno sadrže masne delove, kožure, zglobove, papke, iznutrice i druge fetiš predmete vudu magije koji su jeftini nadomestak mesu. U frižderu neka ti se nađu kvalitetni izvori proteina poput pilećeg belog mesa, jaja, ribe (može i u konzervi) i morskih plodova, te biljnih alternativa kao što su pasulj i soja.

4. Nemoj žedan preko vode!

Uvek imaj na raspolaganju flaširane vode i biraj onu koja je bazna (npr. Prolom voda ili Odmenjska) jer je korisna za ph status organizma i povoljno deluje na rad bubrega. Nikada nemoj žeđ gasiti komercijalnim napicima. Dobra hidriranost je bitna za opšte zdravlje i radnu sposobnost. Flaša ovakve blago rashlađene vode neka ti se nađe i u torbi za trening.

5. Flajka za dobar provod

Šta je frižider bez hladnog piva u njemu, zar ne? Ako imaš gvozdenu volju da staneš posle jedne flašice od 0.33l (dručim rečima *ičkica si koja ne može da popije k’o čovek!) pivo će biti fina dekoracija na gornjoj polici, u svim ostalim slučajevima savetujemo flašu vodke ili tekile od kojih mogu da se prave zanimljivi niskokalorični kokteli kojima ćeš možda i oduševiti neku devojku zalutalu u tvoj stan. Probaj ovaj recept za Margaritu: u čašu sa dosta leda naspi dve čašice tekile, sok od cele limete i zalij sa malo gazirane vode.

Pre primene svih ovde nabrojanih saveta svakako uradi nešto još važnije: fino izluftiraj i operi frižder od masnih fleka. Nemoj da šeljemo forenzičare. Zločin, pa i onaj u hrani, se ne isplati!

 

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.