Prosize kapsule

Srpski džedajski pokret – Neka Sila bude s tobom!

Svi koji se u Srbiji osećaju kao džedaji, polako se već mesecima okupljaju na društvenim mrežama. Žele da se „prebroje“ na oktobarskom popisu stanovništva i pokažu statističkom zavodu koliko ih ima. Da li će uspeti, pitanje je nostradamusovsko. Jedino je izvesno da su u svojim namerama-vrlo ozbiljni.

Da Srbija u mnogo čemu kaska za svetom, to znamo svi, ali u nekim stvarima ipak drži korak sa naprednima. Možda nam ekonomija, politika, geostrategija i ostale dosadne discipline ne idu od ruke, al’ smo zato, recimo, svi na Fejsu. I tu se organizujemo u vezi sa raznim ciljevima i interesima. Pokret koji je poslednjih nekoliko meseci privukao veliku pažnju (i koji će je, kako se bliži popis stanovništva, tek privlačiti) svakako je Srpski džedajski pokret (SDŽP) .

Džedaji su čuvari mira i pravde u monaškoj organizaciji iz izmišljenog univerzima Ratova zvezda. Poznati su po veštini i talentu korišćenja Sile, kojom mogu da manipuliše predmetima oko sebe, a takođe su poznati i po svojim svetlosnim sabljama. Njihov zakleti neprijatelji su vitezovi iz reda Sita, a najpoznatija fraza glasi „Neka Sila bude s tobom!“.

Iznikao na Fejsu gde se i razvijao sve do sada, SDŽP je uspeo da animira preko 4.500 ljudi i okupi ih oko ideje da se na popisu stanovništva u oktobru izjasne kao džedaji. Do sada je već formirano i više „gradskih odbora“ poput beogradskog, novosadskog, kao i onih iz Lučana, Bajine Bašte, Pančeva i drugih mesta.Takođe, pokrenuta je i inicijativa za političko organizovanje ali ona za sada još „visi u vazduhu“. Ipak, imamo li u vidu na šta liči današnja politička scena u Srbiji, ništa nije nemoguće, pa ni da džedaji dobiju partiju koja će ih predstavljati.

Političko angažovanje?


„Izrada političkog programa je u toku i platforma će biti gotova tokom leta. Još ne znamo da li ćemo realizovati te planove, jer će o tome odlučiti svi članovi pokreta glasanjem“, kaže za M@N! jedan od osnivača pokreta.

Želi da ostane anoniman, što je i razumljivo, jer bi ga mnogi mogli optužiti za podrivanje srpstva i pravoslavlja, s obzirom da pokret želi da promoviše novu veroispovest-džedajizam.

Deset svetlosnih saveta SDŽP-a:

1. Možeš biti član drugih džedajskih zajednica i pokreta; Ovaj nije jedini, ali je najbolji i zato znamo da nećeš imati vremena za druge;

2. Pažljivo biraj svoje idole; kad-tad će te razočarati;

3. Ne pominji džedajsko ime bezveze;

4. Ne zaboravi na odmor; džedajski poziv jeste težak, ali uspori malo. Šest dana koristi svoj mač, a sedmog ga priključi na punjač.

5. Poštuj oca i majku čak i kada ti isključe internet zbog previše vremena na SDŽP fanpageu;

6. Ne ubijaj ničim drugim osim svetlosnim mačem svojijem;

7. Ne diraj tuđe ženke ili mužjake, osim ako na pakovanju nije drugačije naznačeno;

8. Ne kradi neonke u Maxiju; one ne mogu da zamene mač ako ga izgubiš;

9. Ne budi šlihtara i cinkaroš, jer će te Sila stići i kazniti;

10. Ne poželi ništa tuđe, al’ uzmi kad ti daju.

A zašto je cela priča uopšte i pokrenuta?

„Ideja je potekla sa dve strane. Prvo iz revolta prema agresivnom nastupu zvaničnih verskih i nacionalnih organizacija koje žele da nametnu svoje poglede na svet, za koje smo se pritom ne mali broj puta uverili da nisu baš ispravni. Drugi izvor jesu informacije da se širom sveta formiraju slični pokreti, koji takođe promovišu džedajizam kao religiju zasnovanu na čvrstim pravednim principima. Svi oni žele da bar na popisu stanovništva izraze ta svoja uverenja“, kaže sagovornik M@N!a.

„Virus“ se širi svetom


Češka je početkom ove godine priznala novu veru džedajizam, nakon što se oko te ideje na Fejsbuku okupilo više od 14.000 ljudi. U Velikoj Britaniji se tako izjasnilo oko 300.000 građana, a „virus“ je stigao i do Crne Gore, gde je nekolicina građana zahtevala da se izjasne kao džedaji.

Srpski džedajski pokret takođe s nestrpljenjem očekuje i prvu „Star Wars“ konvenciju, koja će biti održana 19. juna u SKC-u i koja će verovatno poslužiti kao povod za najveće okupljanje srpskih džedaja.

Sedam grehova za izbegavanje:


1. Greh je ne poštovati druge kolege džedaje i ne priteći im u pomoć kada su u nevolji; 

2. Greh je ne poštovati džedaj-devojke;

3. Greh je ne održavati svoj džedajski svetleći mač i ne vežbati njime bar jednom dnevno;

4. Greh je umesto svetlosnog mača koristiti obojene neonke ili bilo kakve druge imitacije;

5. Greh je ne posedovati bar elementarno znanje o Ratovima zvezda;

6. Greh je ne piti pivo. I svetlo i tamno, bez obzira što mnogi džedaji imaju negativne asocijacije na sve što je tamno;

7. Greh je biti kukavica. Jedan džedaj sebi ne dozvoljava takav luksuz u teškim vremenima.

Na pitanje da li se zaista može očekivati masovno izjašnjavanje džedaja na popisu stanovništva, naš sagovornik kaže da većina članova pokreta namerava da se izjasni na popisu kao džedaj.

“U tu svhu smo sproveli i onlajn anketu koja je postala viralna i privukla više od 5.000 glasova, od čega je 4.000 bilo pozitivno“.

Na pitanje šta misle da će promeniti u Srbiji svojom inicijativom, suosnivač SDŽP-a kaže

„Dovoljno je loše da ne možemo ništa da pokvarimo. Možemo samo da popravimo stvari“.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Srpski džedajski pokret – Neka Sila bude s tobom!

  1. Pingback: Lightsaber, high-tech magija | Muški magazin - M@N!

Ostavite komentar