Prosize kapsule

Limitless – Sva naša ograničenja

U prirodi je čoveka da bude bolji i napreduje što više. I to je u redu, jer ono što ne napreduje-umire. Problem, međutim, nastaje kada zarad napretka taj isti čovek posegne za pogrešnim sredstvima.

Eddie Morra (Bradley Cooper) ima upravo taj problem. U trenutku kada je, kao prosečni njujorški pisac, debelo zaglavio sa (ne)pisanjem knjige koja je već trebalo da bude završena, Eddie sreće  Vernona, brata njegove bivše žene. Problematičan kakav jeste, Vernon Eddieju daje neobične providne pilule, za koje tvrdi da su jako moćne i još uvek tek eksperimentalne. A dobro znamo šta to znači. Sporedni efekti-nepredvidljivi.

NZT-48, kako glasi zvanično ime nove droge, međutim, ima efekat kakav se samo poželeti može. Angažuje svu moguću energiju koju Eddie poseduje, kao i znanje pohranjeno u mozgu (a za koje Eddie nije ni znao da postoji), te moždane i intelektualne kapacitete koji od Eddieja čine super čoveka.

Znate ono, učenje celih knjiga i savladavanje svih berzanskih tajni za nekoliko sati ili dana. Eddie munjevito napreduje, negde usput Vernon nastrada, a oko Eddija počinju da se pletu vrlo opasne kriminalne mreže. I sve to začinjeno dodatnom opasnošću da mu se može nešto strašno desiti ukoliko iscrpi zalihe tableta.

Limitless, bar gledano po liniji osnovne ideje i zapleta, ne predstavlja ništa novo. Ipak, to i nije toliko bitno jer ovaj film svakako uspeva da problematizuje pitanja realnih ljudskih mogućnosti naspram onih skrivenih, koje još nismo dokučili i čiji će pun domet verovatno moći jedino evolucija da izvuče na površinu. Svako bi, naravno, voleo da ima moći poput Supermena, Obeliksa ili Eddija Morre (s tim što je Eddie znatno životniji i običniji od prethodne dvojice, te bi, shodno tome, jedino on mogao poneti epitet pravog super čoveka), ali mentalna i fizička ograničenja takve scenarije za sada drže daleko od relanosti i smeštaju ih isključivo u imaginativni prostor naučne fantastike i umetnosti.

Slažemo se da je naučna fantastika često bivala sustignuta (ili prestignuta) od strane realnosti, ali stimulacija ljudskih potencijala na način na koji nam prikazuje Limitless, još je daleko od naših svakodnevnih života.

Do tada, Limitless nudi jedno alternativno viđenje teme, koje je zabavno kako širokom auditoriju, tako i armiji modernih cyber teoretičara i takozvanih transhumanista, koji kroz svoja teorijska promišljanja postaju sve uticajniji. Dok će prvopomenuti bioskopski auditorijum uživati u odličnoj priči i sjajnoj glumi Bradleya Coopera, Roberta De Nira i Abbie Cornish, teoretičari će se više fokusirati na „naučne“ apsekte priče, kojih, nažalost, i nema mnogo.

Jer, da se ne lažemo, ipak su Neuromancer i Matrix na ovom polju objasnili gotovo sve što je imalo biti objašnjeno. Sledeća velika revolucija zahtevaće mnogo više od zaista zabavne, ali ipak više puta prežvakane priče.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.