Prosize kapsule

Belorusi protiv diktatora sladoledom i jastucima

Totalitarni režimi najčešće su potpuno paranoični i željni kontrole nad svim aspektima života svojih građana. Čak i nad grupnim javnim lizanjem sladoleda. Ko zna kakva se svinjarija krije iza toga.

Belorusi više ne traže poštene izbore i ostavku brkatog diktatora. Ne bave se transparentima, parolama, blokiranjem saobraćajnica ili bilo kakvim drugim klasičnim protestantskim radnjama.

Protestanti u Belorusiji okupljaju se preko društvenih mreža Facebook i V-kontakte (najpopularnija društvena mreža u Rusiji, bivšim sovjetskim zemljama i Pribaltiku) da bi čistom sprdnjom do kraja razgolitili izopačenost državnog sistema koji, pod plaštom zakona i zaštite nacionalne sigurnosti, koristi golu fizičku silu kako bi ućutkao protivnike jednoumlja.

Tehnike protesta na zapadu poznate kao flashmob u Belorusiji uključuju iznenadno okupljanje kako bi se na nekom istaknutom gradskom trgu, na primer, masovno čitao opozicijski list. Drugi put se grupno liže sladoled ili se protestanti tuku jastucima.. Treći put se subverzivno lupa nogama.

Dopisnik ruske Novaje gazete izveštava kako specijalna policija odmah dolazi na mesto “neprijavljenog mitinga” i silom rasteruje ljude, a po potrebi ih i privodi, mada nije baš jasno pod kojim optužbama.

Tako su jednom prilikom razjurili protest lizača sladoleda, da bi, shvativši da su se ovi ponovno okupili na obližnjoj lokaciji, krenuli rasterivati sve građane koje zateknu s kornetom ili štapićem u ruci.

Nove metode toliko su uzele maha da ih je prokomentarisao čak i omraženi Aleksandar Lukašenko. Neistomišljenike je nazvao „mladež koja se ne druži s mozgom, u životu nije ništa videla, niti išta razume”. Pritom je situaciju u zemlji uporedio sa zbivanjima u Egiptu koja su, iz njegove diktatorske perspektive, očito bila negativna.

Time je, kako primećuje stranica naviny.by, Lukašenko možda i nehotično otkrio zašto ga toliko brinu nekontrolisani čudaci koji se „ne druže s mozgom”. On je, naime, na primeru arapskih kolega zaključio da je jasno šta mu se sprema, pogotovo nakon što su efekti globalne zatresli same temelje donedavno stabilnog beloruskog privrednog modela.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Belorusi protiv diktatora sladoledom i jastucima

  1. Ne kaže se očito nego očigledno. Ovo je valjda Srpski (?!) sajt.