Prosize kapsule

Top 10: Najluđi momenti Vimbldona

Vimbldon je uveliko aktuelan, pa smo, dok navijamo za srpske tenisere, rešili da napravimo kratak pregled najuzbudljivijih i najzanimljivijih trenutaka sa tog teniskog turnira. Tenis je sport koji ima kruta pravila igre i ponašanja i konzervativnu publiku koja ga prati, a Vimbldon u tome prednjači. Možda su zato dešavanja sa ovog turnira imala veći odjek nego sa nekih drugih, ali to ne umanjuje vrednost i zanimljivost „bisera“ koje smo izdvojili.

1. O strikerima (ljudi koji goli istrčavaju na terene tokom sportskih takmičenja) na Vimbldonu ne treba trošiti previše reči. Reći ćemo samo da je najpoznatiji striking na Vimbldonu izvela 23-godišnja studentkinja Melisa Džonson, koja je u julu 1996. godine istrčala gola na teren tokom muškog finala između Ričarda Krajičeka i Malivai Vošingtona. Pobedio je Krajiček, a Vošington se „vadio“ zbog poraza sledećim rečima: „Video sam te dve stvari kako skakuću okolo, a ona, o, Bože, smešila mi se. Bio sam zbunjen, a tri seta kasnije završio sam kao gubitnik.“

2. Još jedan zanimljiv momenat datira iz 1996. godine, i to iz četvrtfinala. Kišovito britansko vreme prekinulo je četvrtfinalni meč i publika je počela da se dosađuje. Pevač i veliki teniski fan Ser Klif Ričard dohvatio je mikrofon i počeo da peva, a pomagali su mu Pem Šrajver i Martina Navratilova. Vimbldon se nakratko pretvorio u pravi cirkus. Možda su i zato čelnici kasnije odlučili da izgrade zaštitni krov.

3. Tim Henman je u početku bio poznat „Stidljivi Tim“ (Timid Tim), ali je upravo na Vimbldonu postao poznat kao Tigar Tim. A šta je on to uradio? Pa počeo je da važne poene proslavlja specifičnom „pesnica“ gestikulacijom. Mnogi su se pitali kako li će tek proslavljati kad pobedi ceo meč, ali se publika svakako dobro zabavljala imitirajući ga u čitavim talasima.

4. Igrači na Vimbldonu imaju vrlo striktan odevni kod, ali su se mnogi trudili da krute granice britanskog ukusa pomalo pomeraju. Najpre je revoluciju napravila Suzan Lenglen, koja je davne 1924. godine otkrila ramena i nešto malo nogu, potom je En Vajt 1985. na teren izašla kao da je upravo došla sa snimanja Zvezdanih staza, da bi Marija Kirilenko 2006. ponovo šokirala konzervativni Vimbldon auditorijum stidljivo otkrivenim leđima.

5. Ljubljenje na vimbldonskim terenima? U usta? Nemoguće! Zapravo…desilo se i  to. Legende tenisa Štefi Graf i Andre Agasi venčali su se 2001. godine. Ubrzo su se našli u otvarajućem meču mešovitih dublova na Centralnom terenu,gde su rekete ukrstili sa Kim Klajsters i Timom Henmanom. Izgubili su, ali su čestim ljubakanjem u pauzama pokazali da jesu dobar dubl. Sa reketima ili bez, manje je bitno.

6. Prošlogodišnji meč između Džona Iznera i Nikolasa Mahuta produžio se u nedogled-igran je tri dana, u ukupno  11 sati, i to je zvanično najduži teniski meč ikada. Stoga nije ni čudo što je Izner malo preterao prilikom proslavljanja pobede, ponašajući se gotovo detinjasto.

7. Teniserke su poznate po ispuštanju „neobičnih“ zvukova prilikom servisa i ostalih udaraca. Možda niste znali, ali često umeju da budu i jako glasne. Marija Šarapova je 2007. godine upravo na Vimbldonu ispustila krik jačine 103.7 decibela. Poređenja radi, sirena hitne pomoći ima slabiju jačinu. Šarapova kaže da je tako glasna još od svoje četvrte godine. Mi dodajemo i da će njena kuća biti prilično bučna kada na svet dođu prinovu.

8. Džona Mekinroa iz najsjajnih dana znamo kao čupavog, nekonvencionalnog bukadžiju koji je često umeo da polomi reket, bilo da gubi ili pobeđuje. Ipak, njegov zlatan momenat, a takođe i jedan od najgenijalnih momenata Vimbldona, desio se 1981. godine tokom polufinala između Mekinroa i Toma Galiksona.  Sudija Ted Džejms presudio je aut u korist Galiksona, na šta je Mekinro dreknuo „You Can NOT Be Serious!“ i nastavio da se dernja po terenu. Na njegovu žalost, Džejms je bio smrtno ozbiljan.

9. Rodžer Federer je ubitačna teniska mašina. Švajcarska škola. Bez emocija. Bez facijalne ekspresije. Samo dobra igra. Verovatno su i zato mnogi bili šokirani kada je 2007. godine, po završetku finala, a posle pete pobede u toj godini, počeo da plače kao petogodišnja curica. Srećom pa su odvodni sistemi na Vimbldonskim terenima jako dobri.


10. Vimbldonski Centralni teren nema reflektore. Ne, to nije posledica nedostatka novca niti aljkavosti. To je pitanje tradicije. Drugim rečima, Englezi iz principa ne žele da ugrade reflektore, te se mečevi na tom terenu igraju samo tokom dana.

©Muskimagazin.comSlični tekstovi

Comments are closed.