Prosize kapsule

Teorije zavera o crtanim filmovima (II)

Teorija zavera nikad dosta. No, neke su toliko razrađene i smislene da čoveka nateraju da se zapita da možda nisu zaista i istinite? M@n magazin vam donosi analizu različitih skrivenih tumačenja i drugačijih intepretacija crtanih likova koji su, bar smo tako do sada mislili, obogaćivali naše detinjstvo. Šta se krije iza crtaća-klapa druga

Makijavelizam

U priči o “Čarobnom grašku”, servirano je makijavelističko pravilo „cilj opravdava sredstvo“ gde se krađa zlatne kokoške predstavlja vrlinom i uspehom.

U priči je primetno nastojanje da se postigne opravdanje za nedelo kroz krađu od nekoga ko nije naše vrste – div. U današnjem vremenu nedelo otimačine se pravda na gotovo identičan način- “opljačkaćemo im naftu pošto se radi o crnim Arapima!”

Gej bilderi i sponzoruše

Već je podobro poznata stara optužba na račun Hi-mena da je simbol gay populacije. Sa urednim zlatnim uvojcima, u roze majici i besprekornog izdepiliranog tela koji se sa svojim lepim drugarima druži u dvorcu.

 

Duško Dugouško, Lejdi Gaga crtanog filma

A sumnja se i u seksualnu orijentaciju Duška Dugouška zbog oblačenja ženske odeće. Šta je on – biseksulac, trandža sa fetišom na robote i mehaničke zečice? Nama deci, je bilo zagarantovano smejanje, tradicionalistima je to promocije nezdravih seksualnih oblika ponašanja.

 

Ko nam garantuje da se u Ulici akacija broj 29 nisu koristili i steroidi?

Ili, jedite spanać i banane, pa ćete biti jaki kao Popaj i Bananamen, a ne debeli kao Pera Ždera koji samo hasa pljeskavice. Lepa poruka. E, zlonamernici će kasti da su ipak oni krivi što su odrasle generacije koje koriste steroide kako bi oponašali svoje junake (jer su videli da voće i povrće, ipak ne pomaže).

A uz takve frajere, danas bi izrasle i gomile sponzoruša. Šta je drugo Oliva, koja ostavlja Popaja svaki put kada Badža ili ima puno para ili ima nova kola? I sve one uboge junakinje koje se na kraju udaju za bogate prinčeve, kao Pepeljuga koja u jednoj sceni gleda kroz prozor, vidi dvorac i odmah mašta kako bi bilo dobro da se uda za princa i živi tamo, a nije videla ni kako izgleda!

Seksualni nemoral

Junaci Diznijevih crtaća iskaču iz svih važečih moralnih normi. Paja Patak i njegova družina šeta se bez donjeg veša. Ni jedan od junaka nije u formalnom braku.

 

Večiti verenici

Popaj i Oliva, Miki i Mini, Paja i Pata – svi su večiti verenici. Deca se nikad ne zna čija su. Čiji su Paja, Vlaja i Gaja? Odakle Kića devojci Olivi? Moralisti idu mnogo dublje. Kakve su nemoralnice Snežana i Štrumfeta kad žive u zajednici s toliko muškaraca?

Mađari su, a ko drugi, napravili i animirani pornić od sirote Snežane. A šta je Mala Sirena? Neko čudo koje ima repić ( kao sprematozoid) i živi u falusoidnom dvorcu!

 

Šta je Snežana radila s patuljcima?

No, ipak se sve može svesti na incidente, provale predrasuda, mržnje ili pak zajedljivosti altruističkih religijskih poruka i vrednosti. Možda su i leteći medvedići neka teroristička organizacija? Teletabise da i ne pominjemo.

 

Teletabisi, ko vas plaća?

To što nama izgledaju kao da ih je pravio neko na esidu, ne znači da nisu dobri za jako malu decu i decu ometenu u razvoju, jer tako uče nove reči i pojmove.

Ali čekajte. Nekom drugom teorijom zavere rekli bi da su napadi na naše dobre stare crtaće s ciljem da se crtaci novije generacije dižu u nebo kao pravi (koji javno prikazuju sve ono sto smo mi gledali skriveno).

Jeste, baš dete od 5 godina zna ko su ili sta su nacisti, koga vređa dama crvene kose ili uopste sta je seks… S druge strane, mi smo se k’o klinci igrali raznih igara po uzoru na negativce i pozitivce iz crtaća i nismo postali neurotični kreteni i frustrirane pubertetlije. Jer ipak, što neko reče, LEPOTA JE U OČIMA POSMATRAČA.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.