Prosize kapsule

Šekspir konzumirao kokain i marihuanu?

Suviše je nedoumica o slavnom engleskom književniku. Ona koja je sada aktuelna je-da li je Šekspir „vario“ i „šmrkao“?

Antropologa i direktora Instituta za ljudsku evoluciju u Johanesburgu, Frensisa Takerija, međutim, muči pitanje sasvim drugačije prirode: da li je Vilijem Šekspir konzumirao marihuanu i kokain?

Naime, tokom istraživanja koje je sproveo 2001. otkriveni su tragovi kanabisa i kokaina na lulama koje su pronađene u vrtu Šekspirove kuće.

Južnoafrički antropolog pritom podseća na aluzije iz Soneta 76, u kojima se spominje termin “noted weed”, što bi mogla da bude marihuana. On pretpostavlja da je kanabis Šekspiru služio kao inspiracija za pisanje.

Takeri i njegov tim sada pokušavaju da dobiju dozvolu za ekshumaciju tela kako bi utvrdili da li je zaista uživao u ovim drogama, a ekshumacija bi pomogla i da se reše neke nedoumice oko njegove smrti.

Ukoliko bi to bio slučaj, navodi južnoafrički naučnik, to bi značilo da se u Šekspirovo doba u Engleskoj mogao naći kokain za kojeg se veruje da je došao tek u 19. veku.

Takeri kaže da bi posmrtni ostaci (kosa, nokti i zubi) pružili podatke o uzroku smrti i potvrdili da kosti zaista pripadaju Šekspiru. Analizom malog uzorka zuba dobili bi se i podaci o njegovom načinu ishrane i eventualnom uživanju u marihuani i kokainu.

On objašnjava da će se tokom ispitivanja koristiti tehnika laserskog skeniranja koja omogućava da se analize obave bez “pomeranja kostiju” od skeleta.

To bi se svakako dopalo i samom Šekspiru koji se očigledno plašio ekshumacije jer je na svoju nadgrobnu ploču dao da se iskleše kletva: “Blagosloven da je onaj koji poštedi ovo kamenje, a proklet onaj koji pomeri moje kosti”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.