Prosize kapsule

Objavljene do sada najbolje fotografije Titanika (FOTO)

U javnosti su se pojavile nove, nikada do sada viđene fotografije Titanika, najpoznatijeg broda u istoriji. Na njima se mogu videti kadrovi zarđalog trupa broda i sablasan izgled mesta na koje je brod potonuo pre gotovo jednog veka.

„Titanik“ je udario u ledeni breg na svom prvom putovanju 12. aprila 1912. godine, 645 kilometara od Njufaundlenda. Više od 1.500 do 2.228 putnika i članova posade nestalo je u ledenim vodama okeana.

Snimci, koji su prikazani u sudnici u Norfolku u američkoj državi Virdžiniji, snimljeni su podmornicom na daljinsko upravljanje. Snimci su prikazani u okviru sudskog procesa oko vlasništva spasenih predmeta koji traje već 26 godina – od kada je olupinu pronašao okeanograf Robert Balard.

Naučnici, koji su učestvovali u prošlogodišnjoj ekspediciji, rekli su da su snimci najsveobuhvatniji i najkvalitetniji do sada. Ekspedicija je u potpunosti mapirala mesto gde je potonuo brod i koje se nalazi na dubini od četiri kilometra. Stručnjaci tvrde da su svi ostaci sada prvi put dokumentovani.

Snimci bi trebalo da pruže odgovore o stanju olupine za koju naučnici kažu da rapidno propada.

Najupečatljiviji je 3D snimak krme Titanika sa ukrasima koji propadaju, kapetanovom kadom i drvenim elementima za koje se verovalo da su davno nestali.

Američki sud presudio je prošle godine da RMS Titanik ima sva prava na nadoknadu za pronađene predmete ali nije odredio kako će ona biti isplaćena.

Sudsko saslušanje je organizovano kako bi RMS Titanik dokazao da organizovanje ekspedicija i spasavanja olupina pravi vanredne troškove. Prošlogodišnja ekspedicija je, prema procenama zvaničnika kompanije, koštala između četiri i pet miliona dolara.

Od pronalaska „Titanika“, brojne ekspedicije dolazile su do olupine kako bi je fotografisale ili prikupile predmete, uključujući i režisera filma „Titanik“ Džejmsa Kamerona koji je takođe dolazio do olupine da snimi krmu i pramac.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar