Prosize kapsule

Ljubav je zaista “slepa”-zbog hormona

Naučnici su, izgleda, najzad dokazali da je ljubav zaista slepa i to zbog-hormona.

Istraživanje je sprovedeno na parovima koji su u srećnoj dugoj vezi ili braku, skeniran im je mozak dok su posmatrali fotografiju partnera i tom prilikom je ustanovljeno da im je uvećana aktivnost u delovima mozga gde se nalaze receptori za hormon oksitocin.

Inače, njegov nivo naglo raste pri seksualnom uzbuđenju, a to ima niz posledica. On pre svega jača poverenje među partnerima, ublažava strah i nervozu i na taj način olakšava emotivno povezivanje sa drugom osobom.

Skeniranje mozga kod zaljubljenih parova na početku veze pokazalo je zbog čega smo tada “slepi” za mane partnera i sve vidimo u najlepšem svijetlu. U periodu najjače zaljubljenosti povećana je aktivnost u delu mozga zaduženom za dobro raspoloženje i ushićenost, a to u velikoj meri ugrožava naše rasuđivanje i ne dozvoljava nam da objektivno sagledamo neku osobu ili situaciju.

“Kada hormon oksitocin krene kroz krvotok, tera nas da sve osobe oko nas posmatramo samo u pozitivnom svetlu” – tvrdi Angelika Teodoridu, profesorka psihologije na Univerzitetu u Bristolu.

Nivo hormona oksitocina takođe određuje i hoćemo li biti društveni ili samotnjaci, kao i koliko smo lakoverni i zavisni od drugih.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.