Prosize kapsule

Električna i hibridna vozila moraće da budu bučnija

Električna i hibridna vozila u SAD uskoro će morati da budu mnogo bučnija jer ih sada pešaci praktično ne čuju dok se približavaju.

Američka nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja planira propise koji će obavezati proizvođače automobila da u hibridna i električna vozila instaliraju uređaje za simulaciju zvuka motora. Vlasti SAD smatraju da je to neophodno kako bi pešaci bili upozoreni na približavanje automobila, koji su zbog karakteristika svojih motora praktično nečujni.

Pomenute novine trebalo bi da smanje broj udesa u kojima učestvuju pešaci.

Na tu opasnost od električnih i hibridnih automobila je 2009. upozorila japanska grupa istraživača sastavljena od naučnika, vozača, predstavnika saobraćajne policije i autokompanija, kao i slabovidih osoba. Tokom istraživanja je zaključeno da ekološki automobili mogu da budu opasni po pešake, bicikliste i invalide.

Na potrebu da hibridna i električna vozila budu dopunjena generatorima zvuka ukazalo je 2010. i britansko Ministarstvo za saobraćaj.

Kompanija Lotus je u martu 2010. predstavila sistem koji imitira zvuk motora sa šest ili 12 cilindara, a koji se čuje u automobilu i van njega. Toyota je počela da model Prius za japansko tržište kompletira generatorom zvuka motora. Ford je prošlog meseca na svojoj Facebook stranici pokrenula glasanje za najbolji zvuk za novi električni model Focus, čija će prodaja u SAD početi do kraja godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.