Prosize kapsule

Top 10: Pojave na domaćoj estradi

Koliko je naša estrada živopisna, to znamo samo mi. Uzbudljiva poput bandži-džampinga bez užeta, izdržljiva poput turske serije, šarmantna poput silovatelja iz parka, srpska estrada predstavlja instant zabavu i nepresušan izvor inspirativnih YouTube video klipova. Pored ovakvih igara, hleb nam nije ni potreban.

10. “Amadeus band” tip

Skupine ovog tipa možete prepoznati po tri zajednička elementa: gitaristi-metalcu koji se loži k’o da svira u death metal bendu, pevaču u kožnoj jakni (ili beloj košulji, ako je vruće) i potpuno beskičmenim, paćeničkim pesmama o ribi koja mu je slomila srce i sada se, eto, firca s pola grada.

Primeri: Amadeus bend, Tropico bend, Lexington bend, Megamix bend…

 9. “Vlado Georgijev” tip

Takođe poznati i kao “mekušci primorske provenijencije”. Povezuju ih muzički stil koji podrazumeva pesme srednjeg tempa, (opet) ljubavno-paćenička tematika i vizuelni šmekerizam “bez odela niđe, da jebe oca”. Sudeći po pesmama, možemo zaključiti da ove likove u ljubavnom životu nije zajebala samo ona koja nije htela, pa sada moraju svoje traume nesebično da prožive sa svima nama. Šta reći kad najbržu pesmu u ovoj kategoriji ima Željko Samardžić?

Primeri: Vlado Georgijev, Sergej Ćetković, Bojan Marović, Željko Samardžić, Željko Vasić…

8. Dalmatinski tip

Ovo je “Vlado Georgijev tip” na hrvatski način. Osim što iritiraju patetičnim pesmama, nesebično nas nerviraju i svojim specifičnim dalmatinskim naglaskom. Nekima je možda i lep, ali nama se zaista ne dojme stihovi poput Medu jude, medu zviri i bestimje me stavi lec, ako za te ja ne vridin nista ti lipo niman rec“. Ukoliko bi došlo do čvršćeg regionalnog povezivanja ove kategorije sa prethodnom, dobili bismo najveći svetski simpozijum kvazi-džentlmena sklonih suicidu.

Primer: Gibonni, Oliver Dragojević, Petar Grašo, Goran Karan…

 7. Seljački hip-hop

Red kvazimuzike, red ničega, red rijalitija i dobismo ovu kategoriju. Likovi koji se predstavljaju kao reperi iako ih nijedan pravi reper neće tako nazvati, svoje monumentalne songove repuju mahom na Pinku u nadi da će ih zatupasta Grand publika možda prihvatiti i uvrstiti u plej listu negde između Slavice Ćukteraš i Nemanje Stevanovića. Mutirani dizelaši koji su otporni na sve vrste pesticida.

Primeri: Cvija, Juice, Elitni odredi, MC Stojan…

6. Estradni rock

Ova kategorija obuhvata sve one bendove koji su nekada nešto značili i ostavili traga na domaćoj muzičkoj sceni, a onda su shvatili da im je u „ostavljanju tragova“ prošao život i da moraju od nečega da jedu ’leba. Onda su završili na najodvratnijim srpskim televizijima i u najodvratnijim novinama jer su samo tako mogli da unovče sebe posle toliko godina. Možete ih videti jednako i kod Lee Kiš i kod Žike Seljaka.

Primeri: Riblja Čorba, Van Gogh, Alogia, Osvajači

5. Političar

Estrada je u Srbiji podjednako privlačna i političarima koji su još uvek koliko-toliko relevantni na političkoj sceni, ali i onima koji su oduvek bili marginalni i koji su nakratko u centar pažnje uspeli da se vrate zahvaljujući učešću u nekom rijaliti programu. Ono što je najtragičnije je to što su oni potekli iz naroda, tako da nam je sužen prostor da „operemo ruke“ i kažemo da nisu naši. Među najzaslužnijima su za uvođenje i brižljivo negovanje prostakluka i lošeg vaspitanja u javni prostor.

Primeri: Velimir Ilić, Marjan Rističević, Raka Radović, Jelena Trivan, Aleksandar Vučić…

4. „Ruška Jakić“ tip

Ocvale heroine srpskog etra nikada nisu bile prisutnije, na našu veliku žalost. Taman kad pomisliš da si slalomom po daljincu uspeo da izbegneš dve najopasnije, zaskoči te neka treća koju si smatrao autsajderom. Žene koje ozbiljno dovode u pitanje onu da je nešto poput vina, „što starije, to bolje“, pokazujući nam da matoro vino može i da prokisne i pretvori se u odvratno sirće koje ne možeš upotrebiti ni za salatu. Treba znati kada se povući, jer, zapamti: Nema Ruška Jakić menstruaciju, menstruacija ima Rušku Jakić.

Primeri: Ruška Jakić, Jelena Bačić-Alimpić, Isidora Bjelica, Vesna Dedić, Snežana Dakić…

3. „Sanja Marinković“ tip

Ovo su one voditeljke koje iritiraju svojim glasom i stasom i to bi tako bilo pa taman da su najpametnije na svetu i sve do jedna zaslužile Nobelovu nagradu za fiziku. No, sa izuzetkom Rade Đurić, koja puknutu cev na Miljakovcu najčešće objašnjava preko Spinozinog epistemološkog diskursa, ostale dame iz ove kategorije baš i ne mogu da se pohvale mozgom koji je efikasniji i brži od jezika. U suprotnom ne bi Sanja Marinković pitala Sašu Matića da li mu se sviđa majica koju mu je tokom emisije poklonila.

Primeri: Lea Kiš, Jovana Janković, Rada Đurić, Marijana Mićić, Sanja Marinković…

2. Entertejnment voditelji

Vlažan san prosečne srpske domaćice. Nema ih mnogo autentičnih, uglavnom su potpuno bezlični, ali ima i onih koji u toj meri zrače autentičnošću da lampaški televizori njihovih najvatrenijih fanova to jedva izdržavaju. Oni unose radost u srpske domove, bilo da gledalac uključuje ili isključuje njihovu emsiju, a zbog nekih od njih penzioneri odlažu čak i odlazak u poštu po penziju. Oni su moćni, oni su uticajni, oni preslišavaju sve goste u studiju, pa makar oni imali i po devet godina.

Primeri: Žika Šarenica, Saša Popović, Dejan Pantelić, Ivan Ivanović…

 1. Diva

Mnogo je pevaljki u srpskom estradnom sazvežđu, ali samo neke mogu da ponesu epitet dive. Neke to postižu isforsiranim zalaganjem za ljudska prava i enciklopedijskim obrazovanjem, neke „ćelava-sam-nisam-ipak jesam-i-imam-turban“ stilom, neke kriminalom i čitanjem dela Tolstojevskog, a neke se, pak, bave šatorskom egzistencijalističkom filozofijom ili eventualno lošim humorom kojim prozivaju voditelje sa lošim humorom.

Primeri: Ceca, Seka, Jeca, Vendi, Boki 13…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Top 10: Pojave na domaćoj estradi

  1. Sve ok,al Juice ne treba da bude medju onim indijancima i onaj ko je to napisao ne znas sta je hip hop ili je apsolutno retardiran

  2. Volela bih da nisam imala predrasude videvši da je magazin za muškarce i pre počela da pratim vaš rad. Tekstovi su zaista dobri što se ne može reći za ono što se podvaljuje kao "žensko" štivo.

  3. Ovih 9 ok,ali Seka,Jeca,Seka nikako. One i jesu DIVE i svaka im cast sta su sve postigle.. Ljubomorni mogu samo da pricaju, ali za dzabe . Pozz.