Prosize kapsule

U vozačkoj dozvoli sa cediljkom za makarone na glavi

Jedan austrijski preduzimač je, posle tri godine prepiske sa vlastima, izdestvovao da mu se izda vozačka dozvola u kojoj je na fotografiji s cediljkom za makarone na glavi. To je “versko obeležje”, tvrdi ovaj Austrijanac.

Preduzetnik, ateista Niko Alm je, pre tri godine, podneo odgovarajući zahtev koji je policija tek sada odobrila.

Pošto se iz verskih razloga na fotografijama za zvanična dokumenta prihvataju verska obeležja na glavi, Alm je svoju sliku sa cedilom za makarone na glavi opravdao pripadnosti pastafarianizmu, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Alm je 2008. podneo zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole u obliku kreditne kartice. Ideju za nesvakidašnje obeležje na glavi je dobio kada je uzeo jedan letak ranijeg ministra saobraćaja Huberta Gorbaha, u kojem stoji da niko ne sme sa kapom da se slika za zvanična dokumenta, izuzev ako se radi o verskom obeležju.

Alm se tada slikao sa cedilom na glavi, i tvrdio da je pristalica navodne vere pastafari, i tu sliku je lično predao na šalteru, i to noseći cedilo za makarone na glavi.

Službenik, koji je primio zahtev za izdavanje vozačke dozvole, ništa nije rekao, već ga je, posle nekoliko dana, telefonom kontaktiran da njegova slika neće biti prihvaćena.

Preduzimač je potom zatražio pisanu odluku, a umesto toga je dobio poziv za pregled kod lekara, koji je trebalo da utvrdi da li je “psihički sposoban da vozi automobil”.

Nakon što je lekar utvrdio da mu mentalno ništa ne fali, Alm se tri godine dopisivao sa vlastima i na kraju uspeo da ih natera da mu izdaju vozačku dozvolu sa slikom na kojoj nosi cedilo na glavi.

Ovom akcijom u vezi vozačke dozvole Alm nije zadovoljan, već namerava da podnese zahtev za priznavanje pastafarianizma u Austriji kao verske grupe.

Pastafarianizam je 2005. osnovao američki fizičar Bobi Henderson, a pristalice ovog pokreta veruju u “letećeg špageti monstruma”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar