Prosize kapsule

Saudijci grade kulu kilometar visoku

Saudijci uskoro počinju gradnju zgrade koja će biti visoka više od jednog kilometra. Pitamo se samo da li će unutra umesto lifta da postave autobus koji se kreće vertikalno?

Saudijski milijarder, princ Al-Valid bin Talal, postigao je sporazum sa džinovskim građevinskim holdingom porodice Bin Laden o gradnji najviše zgrade na svetu.

Kako prenose lokalni mediji u Rijadu, visina novog nebodera će premašiti jedan kilometar, a hotel, elitni apartmani i poslovne prostorije koje će sadržati prostiraće se na ukupnoj površini od 500.000 kvadratnih metara.

Približna vrednost projekta se procenjuje na više od 1,2 milijarde dolara, a njegova izgradnja će trajati 36 meseci, rekao je Bin Talal koji je nećak saudijskog kralja Abdulaha i jedan od najbogatijih ljudi u tom kraljevstvu, ali nije precizirao kada će izgradnja početi.

Taj saudijski tajkun je najavio toranj još 2008, ali je do sada promenio već nekoliko partnera koji je trebalo da učestvuju u njegovoj izgradnji.

Podizanje “Kraljevskog tornja” treba da bude prva faza ogromnog projekta “Kraljevski grad”, površine 5,3 miliona kvadratnih metara, koji će biti izgrađen u gradu Džeda na obali Crvenog mora.

Vrednost celog projekta, uključujući infrastrukturu, procenjuje se na 26,7 milijardi dolara, prenela je agencija RIA Novosti.

“Poruka je politička”, rekao je Bin Talal, navodeći da je cilj izgradnje najviše kule na svetu da se “pošalje poruka o snazi” te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Nova kula će visinom nadmašiti sada najvišu zgradu na svetu “Burdž Kalifa” u Dubaiju, visoku 828 metara, koja je otvorena prošle godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.