Prosize kapsule

Ugradila veštačko oko sa veb kamerom

Umetnica iz San Franciska Tanja Vlak 2005. godine izgubila je oko u saobraćajnoj nesreći. Uskoro je ugradila protetičko oko sa veb kamerom i postala predmet interesovanja javnosti i naučnika.

Njen najveći strah je bio kako da nastavi svoju karijeru, ali je posle perioda očajavanja došla na ideju da ugradi protetičko oko koje u sebi ima web kamericu i na taj način otvori potpuno nove i neograničene mogućnosti umetničkog izražavanja, prenosi Dejli Mejl.

Izgleda kao jaje, ali nije. Visoka tehnologija u službi zdravlja

„Odluka da ugradim kameru u svoje oko je kao da sam pozvala malog snimatelju da živi u mom mozgu. Činjenica da dokumentujem ono što posmatram mi omogućava da budem pojačano prisutna i učestvujem u svakom trenutku“, kaže umetnica, ali dodaje da takav zahvat košto mnogo i da trenutno prikuplja novac.

Kamerica koju Tanja planira da ugradi imaće senzore koji reaguju da treperenje, a omogućiće joj da beleži slike, zumira i fokusira ono što posmatra. Zenica tog oka će biti osetljiva na svetlo, kao i ljudsko oko, a imaće i funkciju za geo-označavanje i prepoznavanje lica.

Veštačko oko može da zumira objekte

Za njenu ideju su zainteresovani brojni naučnici, ali i ljudi koji su kao i ona ostali bez oka, a Tanja planira da izda grafički roman, eksperimentalni dokumetarac i web seriju o novom inspirativnom načinu na koji će gledati na svet.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar