Prosize kapsule

Umro posle 12 sati igranja Xboxa

Dvatesetogodišnji Britanac Kris Stanifort umro je od krvnog ugruška, nakon što je proveo 12 sati igrajući igricu na svojoj konzoli „Xbox“.

Mladić je preminuo usled blokade u plućima do koje je došlo nakon duboke venske tromboze, stvaranja krvnog ugruška u veni koje se često događa putnicima na dugim letovima koji se ne kreću više časova.

„Roditelji misle da igrice ne mogu da naškode deci jer znate šta rade. Deca širom zemlje igraju ove igrice u dugim vremenskim periodima, ne shvatajući da to može da ih ubije“, rekao je Krisov otac Dejvid (54), koji je uputio apel roditeljima da zaštite decu od opasnosti kompjuterskih igrica i pokrenuo kampanju sa tim ciljem.

Dejvid je takođe istakao da ne krivi „Majkrosoft“ niti proizvođača konzole, već da samo želi da nijedno dete više ne umre od predugog igranja kompjuterskih igrica.

Kris je kolabirao nakon intervjua u Centru za zapošljavanje, a prethodno je rekao svom prijatelju da oseća čudan bol u grudnom košu. On mu je ispričao da se probudio po noći sa „čudnim osećajem“ u grudima i da mu je srce kucalo neverovatno sporo, ali da se stanje ubrzo unormalilo, nakon čega je nastavio da spava.

„Ispustio je paketić žvaka, pokupio ga, presavio se i počeo da se grči“, ispričao je taj prijatelj o trenucima pre nego što je Kris umro, dodajući da je odmah pozvao Hitnu pomoć, ali da nisu uspeli da spasu mladića.

Kris prethodno nije imao hroničnih oboljenja i bio je savršenog zdravlja.

Duboka venska tromboza (DVT) je krvni ugrušak koji se razvija u nekoj od vena u telu, obično u nozi ili donjem delu torza. Uzrokuje bol i oticanje koje može da dovede do ozbiljnih komplikacija ukoliko ugrušak uđe u krvotok, nakon čega dolazi do fatalne blokade u plućima, poznate kao plućna embolija. DVT je obično posledica velikog perioda neaktivnosti, poput sedenja na dugim letovima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.