Prosize kapsule

Indijanci prihvatili gej brakove

Indijansko pleme Sakvamiš (Suquamish), čiji se rezervat nalazi blizu Sijetla, u državi Vašington, priznalo je gej brakove, i time postalo drugo pleme u Americi, koje je to učinilo, preneo je danas AP.

Plemensko veće glasalo je o proširenju prava sklapanja braka u rezervatu i na pripadnike istog pola, što je podržalo više od 100 članova plemena.

Novi zakon dozvoljava plemenskom sudu da izda dozvolu parovima za sklapanje braka, bez obzira na pol, ukoliko imaju 18 godina i bar jedan od njih je član plemena.

Od drugih pravosudnih organa zavisi da li će zajednica, odobrena na osnovu propisa Sakvamiš plemena, biti priznata u ostalim delovima države Vašington, u kojoj gej brakovi još nisu priznati pred zakonom, objasnio je advokat plemena Majkl Hensen.

Država Vašington omogućava da homoseksualni brakovi parova iz te savezne države SAD budu priznati od nadležnih organa drugih nacija. Odobren je i takozvani propis “sve osim braka”, kojim su gej parovima data mnoga prava.

Do promene u zakonu plemena Sakvamiš došlo je nakon četvorogodišnje kampanje njihovog člana, 28-godišnje Heder Parser.

“Želela sam da budem prihvaćena u svom plemenu. Očekivala sam da će borba biti teška i ružna, ali iznenadila sam se. Valjda sam očekivala najgore od ljudi, od svojih ljudi”, izjavila je Parser, koja je sa 16 godina odlučila da pokrene kampanju za priznavanje gej brakova.

Sakvamiš pleme ima oko 1.000 članova i njegovi pripadnici žive na sat vremena od Sijetla, grada koji je i dobio ime po njihovom članu, poglavici Sijetl, vođi konfederacije plemena u prvoj polovini 19. veka.

Indijansko pleme Kokvili (Coquille) na severnoj obali Oregona takođe je priznalo brak između pripadnika istog pola 2008. godine, međutim većina plemena je to odbilo uključujući i najveće – Navaho Indijance.

Gej brakovi su legalni u Njujorku, Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hemširu i Vermontu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar