Prosize kapsule

Predao se osumnjičeni za 27 miliona spamova na Fejsbuku

Amerikanac Sanford Valas, osumnjičen za slanje 27 miliona spam poruka preko Facebooka, predao se agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) u Kaliforniji.

Valas, koji je poznat i po nadimku “kralj spamova”, negirao je da je razvio program koji je uspeo da probije sve filtere na Fejsbuku i prikupi podatke o računima od brojnih korisnika, prenosi BBC.

Za delo koje se tereti Valasu preti kazna od 10 godina zatvora, ali je sud odlučio da ga pusti do početka procesa uz kauciju od 100.000 dolara.

Tužilaštvo navodi da je program koji je napravio Valas slao poruke korisnicima Fejsbuka, kojima su se one pojavljivale kao da su poslate od prijatelja. U tim porukama od njih je traženo da kliknu na određeni link i posete sajt, na kome je Valasov program prikupljao njihove podatke.

Program je takođe prikupljao podatke i od prijatelja osoba koji su bili izloženi napadu. Procenjuje se da je od novembra 2008. do marta 2009, kada je otkrivena prevara, bilo kompromitovano oko 500.000 naloga na Fejsbuku.

Valas, koji živi u Las Vegasu, od ranije je poznat američkim vlastima po prevarama. Njemu se do sada sudilo za šest prevara izvedenih elektronskim putem i više drugih prevara.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.