Prosize kapsule

Kako se organizovati?

Da bi bili uspešni i produktivni u onome čime se bavimo, pa i zadovoljni životom u celosti, neophodno je da se organizujemo oko prioriteta i planiramo aktivnosti na pravi način.

Većina ljudi, osim ako nisu bla-bla menadžeri raznih fela, ne vlada ni osnovnom terminologijom organizacije, a kamoli uspešnom primenom iste u svakodnevnom životu. Mentalitet običnog čoveka bliži je pukom reagovanju na spoljašnje stimuluse i prilike, nego kreativnom i proaktivnom sagledavanju budućnosti. No, ako ne želite da budete deo „prostog puka“ večito nezadovoljnog svojim životnim statusom (obično kriveći druge i opšte stanje u društvu za to), vreme je da počnete da postavljete ciljeve i da se organizujete!

Analiza potrošenog vremena

Podelite oblast svog života na nekoliko segemenata, npr. „posao“ / „studije“, „porodica“, „devojka“, „druženje“, „hobiji“, „trening“, „duhovnost“… Ovakvo sagledavanje će vam olakšati uspostavljenje ravnoteže u svakodnevnim aktivnostima i omogućiti ravnomeran razvoj na svim poljima.

Vreme je novac. A vremena nikad dosta.

Tri dana za redom beležite svaku svoju aktivnost tokom dana, smestite je u tačno vreme, notirajte koliko je trajala i kojoj životnoj oblasti pripada.  Nakon tri dana proučite prikupljene podatke. Kao prvo, saberite ukupno vreme utrošeno na aktivnosti po određenim oblastima (npr. „posao“ – 22h, „hobiji“ – 2h itd). Na ovaj način ćete steći uvod u kolikoj meri je vaš život uravnotežen i da li na neke aktivnosti koje vam suštinski nisu prioritetne trošite previše vremena. Drugo, odaberite aktivnosti za koje smatrate da pripadaju jednoj od dve suprotne kategorije: Izuzetno važno, Potpuno nevažno. Stavite pored zapisanih aktivnosti skraćenice IV ili PN. Saberite broj jednih i drugih. Sigurni smo da će druga kategorija odneti značajnu prevagu.

Objašnjenje: „Izuzetno važna“ je ona aktivnost čije obavljanje ima direktnog pozitivnog uticaja na vaše blagostanje unutar date životne oblasti. „Potpuno nevažna“ je radnja za koju ste sigurni da i kada je ne biste obavili to ne bi imalo nikakavog negativnog uticaja po vas ili nekog od bližnjih.

Sledeći korak: Sve aktivnosti iz grupe „Izuzetno važno“ podvrgnite sledećem kriterijumu: Da li su izuzetno važne zato što se: A) uklapaju u vaše dugoročne ciljeve koji će vam doneti napredak u nekoj životnoj oblasti; ili su: B) izuzetno važne samo zato što ste pritisnuti hitnim vremenskim rokom da ih obavite (bilo zbog sopstvenog odlaganja te obaveze do poslednjeg momenta ili zato što to drugi zahtevaju od vas).

Sada pogledajte koliko vam je aktivnosti od cela tri dana stalo u kategoriju „Izuzetno važno A“ Verujemo da će se broj svesti na vrlo mali procenat ukupno obavljenih za cela tri dana.

Upravo je ova kategorija aktivnosti najvažnija za vaš dugoročni napredak i osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Postavljenje ciljeva

Kada ste uočili koje su aktivnosti zapravo od najveće važnosti, pokušajte da uočite u koje se dugoročne ciljeve unutar životnih oblasti one uklapaju. Ukoliko do sada niste, pokušajte da imenujete i definišete te ciljeve, onako kako je to lično vama logično i važno. Ako je u pitanju „posao“ cilj recimo može biti „projekat od naročite važnosti“. Za oblast „trening“ cilj može biti „smanjenje procenta sala“.

Za ciljeve je bitno da budu realni, merljivi, ostvarljivi i vremenski određeni. 

Za dobru organizaciju vremena, samo treba pratiti jednostavna uputstva.

Cilj zatim podelite u korake potrebne za realizaciju i dajte svakom koraku vremenski rok. Napomena:svaki cilj ZAPIŠITE,  povremeno se vraćajte na zapisane ciljeve i iščitavajte ih.

Planiranje i postavljanje prioriteta

Kada ste u najvažnijim životnim oblastima (za vas) postavili konkretne ciljeve koje želite da ostvarite, počnite svakodnevno da planirate svoje aktivnosti. Vikednom napravite jedan opšti plan rada za sledeću nedelju, a svako veče isplanirajte aktivnosti za sledeći dan.

Najvažnije u ovakvom planiranju je da u svaki dan, na „čelo“ svoje liste stavite obaveze koje su vezane za konkretne korake u ostvarivanju ciljeva koje ste definisali za najvažnije životne oblasti. Ove obaveze nisu uregente i često se odlažu jer u njima ne vidimo brzu realizaciju i trenutno opipljivu korist. No, ako ste prošli sve prethodne korake sada ste svesni koliko su ovakve obaveze bitne za dugoročni napredak, osećaj samoostvarenja i u krajnjoj liniji umanjenje stresa i nezadovoljstva. Ove aktivnosti nipošto ne smete zanemarivati nego im dajte glavni prioritet u odnosu na sve ostalo.

Dakle, po jedna ili dve ovakve obaveze dnevno će biti sasvim dovoljno. Pored njih, u svoj vremenski raspored uključite i prioritete „drugog reda“ koji su u tom momentu bitni za realizaciju. Nakon toga dodajte sve ono suštinski „nevažno“ što se može ali i ne mora obaviti taj dan. Obaveze prvog i drugog reda se ne smeju preskakati ni po koju cenu (osim naravno vanrednih situacija).

Ako na ovaj način budete planirali i organizovali svoje obaveze, shvatićete koliko zapravo „kvalitetnog“ vremena imate na raspolaganju i koliko toga možete obaviti, bez žrtvovanja slobodnog vremena i zabavnih sadržaja. Samosvesno organizovanje života, bazirano na vašim ličnim željama, uverenjima i dugoročnim planovima višestruko će se isplatiti na svim poljima, i to vrlo brzo!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Kako se organizovati?