Prosize kapsule

Steampunk devojke (FOTO PRIČA)

Da li znate šta je steampunk? Ne. Onda nastavite da čitate. I gledate. Jer, dok vas smaramo tekstom vezanim za ovaj neobični žanr naučne fantastike, vizuelno ćete moći da uživate u njegovom najlepšem segmentu-ženama. Steampunk Girls.

Steampunk je podžanr naučne fantastike, fantazije i alternativne istorije, koji je nastao i razvio se tokom ’80-ih i početkom ’90-ih godina. Najčešće se dešava tokom viktorijanske ere u Velikoj Britaniji (19. vek), u paketu sa viktorijanskom modom, stilom, arhitekturom i kulturom.

Karakteristično je da estetika steampunka uključuje i tehnologiju tadašnjeg vremena, ali ona biva ukrštena sa futurističkim spravama i nadogradnjama. Reč je o svojevrsnom retrofuturizmu kakav možemo videti, recimo, kod Šerloka Holmsa, naročito u najnovijoj ekranizaciji tog lika.

Termin “steampunk” izmislio je pisac naučne fantastike K.W. Water, kada je želeo da kategorizuje svoja i dela Džejmsa Bjeloka i Tima Pauersa.

Steampunk je inspirisan delima Žila Verna i Marka Tvena, a verovatno najpoznatije steampunk delo je Vernova knjiga 20.000 milja pod morem. Od novijih ostvarenja, treba pogledati film Wild, Wil West iz 1999. godine, kao i Ligu izuzetnih džentlmena.

Steampunk je veliku primenu pronašao i u industrijskom dizajnu. Brojni predmeti se dizajniraju u pseudoviktorijanskom stilu (čak i električne gitare i tastature za kompjutere), a umetnička grupa Kinetic Steam Works je na festivalu Burning Man prikazala 2006. reprodukciju prave parne mašine.

Steampunk je naišao na veliku popularnost među gejmerima, gotičarima i poštovaocima industrial muzike, tako da danas ubrzano izrasta u životni stil i kulturni pravac.

Spajanjem steampunka sa modernim tehnologijama i antiestablišment stavom, nastao je pokret koji se zove neo-viktorijanizam.

Iz steampunka izrasta i muzički pravac oko čije se autentičnosti vodi dosta polemika, a čiji su najpoznatiji predstavnici Abney Park, Thomas Truax, Sunday Driver i drugi sastavi i umetnici.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar