Prosize kapsule

Kettlebell – Girja ili Rusko zvono

Šta je kettlebell? Kettlebell (eng) ili girya (rus)  ili rusko zvono je naizgled obična kugla izlivena od gvoždja sa ručkom. Kako je težište pomereno, tj. nalazi se u kugli, a ne u dršci, to mišići leđa i trbušni mišići se nalaze u stalnom naponu, pošto treba da stabilizuju njišuću kuglu.

On je tradicionalni ruski rekvizit za vežbanje koji datira još iz carske Rusije, a pominju se u zapisima još pre 300 godina.  Jedan od razloga uspeha ruskih olimpijaca je upravo i trening sa girjama, dovoljno je  pogledati trening legendarnog ruskog rvača Kareljina, kako vitla ovim tegovima.

Za populazaciju girija zaslužan je Pavel Caculin, koji je vođa RKC ,,pokreta“. Trening sa girjama se može grubo podeliti na dve vrste disciplina,  na RKC (Russian Kettlebell Challange), gde je cilj potrošiti što više kalorija, i na Girevoy sport, kome je cilj da se za kratko vreme izvši  što više ponavljanja.

Iron Abs za vas

Prema tome, girje se prema obliku i dele na ,,RKC “ i girevoy sport girje. Razlika postoji jer girevoy sport ima kockastiju dršku i sve girje imaju iste dimenzije, tako je nemoguće izvršiti razliku po izgledu između 8 i 32 kg, što kod RKC girja nije slučaj.

 Zašto trenirati sa girjama?

 Trening sa girjama je izuzetno dinamičan, traje kratko, najviše 30 minuta i spada u grupu HIIT (High intensity interval training) tj. treninga visokog inteziteta koji ubrzava metabolizam i podstiče gubitak potkožne masti. Vežbanje sa girjama troši puno kalorija i ta potrošnja se može popeti na 1500 kcal po satu.

Trening obuhvata rezne vežbe, postoji oko 300, a najznačajnije su sving (swing), sneč (snatch), klin (clean), pres, čučnjevi, ustajanje iz partera itd. U sportskom pogledu girja je omiljeni rekvizit svih boraca, a naročito onih koji se bore u disciplinama na parteru (judo, rvanje, MMA, Bjj, itd). Osim u pripremi sportista, girju koriste i vojnici, policajci i vatrogasci u svojim kondicionim pripremama.

Girje su pravi izbor za vas ukoliko želite poboljšati svoju izdržljivost, snagu, radni kapacitet, mentalnu čvrstoću, koordinaciju, skinuti masne naslage, osloboditi se od svakodnevnog stresa, podići vitalnost, poboljsati zdravlje kičme, zglobova, tetiva i ligamenata. Rusko zvono prestavlja specifičan vid treninga posto je istovremeno aerobni i anaerobni proces, tako da će pored mišića,  jačati i kardiovaskularni sistem.

Preporučena težina za početak treniranja sa ruskim zvonom za  žene u dobroj kondiciji je 8kg, dok je kod muškaraca 12kg , a za sportiste u punoj snazi 16kg  i 20kg.

Bilo da ste rekreativac koji želi da popravi svoju kondiciju i fizički izgled uz što manje utrošenog vremena ili profesionalni sportista koji za cilj ima podizanje treninga na viši nivo,  rusko zvono je pravi izbor. Sa ruskim zvonom dobijate sopstvenu pokretnu teretanu, sa kojom možete vežbati bilo gde. Rusko zvono je trajni rekvizit što znači da kada ga jednom kupite imaćete ga ceo život. Zato se odlučite na pravi korak i probajte treining sa girjama.

Gde nabaviti?  www.kettlebellsrb.com Cene se kreću od 1500 din pa do 10.000 din za 32kg.

Postoji facebook grupa profil koji se bavi nabavkom, vežbama, savetima itd, a zove se Kettlebell Srbija.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

5 komentara na “Kettlebell – Girja ili Rusko zvono

Ostavite komentar