Prosize kapsule

Kinezi potrošili milione na falsifikovana umetnička dela

Veliki aukcijski skandal potresa tržište umetničkih slika u Kini, a mnogi slikari se smeju naivnim “nuvo riš” kupcima koji u trci za slavnim imenima bacaju milione na falsifikate.

Povod je slika prodata za 11 miliona dolara pod imenom jednog poznatog kineskog slikara, koju je, u stvari, naslikao nekoliko decenija posle njegove smrti jedan student tokom vežbi na akademiji. To tvrdi grupa kineskih umetnika koji su na vežbama na akademiji slikali isti model.

Akt nazvan “Telo gospođice Điang Bivei” pripisan je veoma poznatom kineskom slikaru Su Beihongu i prodat na aukciji juna 2010. za 72,8 miliona juana (11,4 miliona dolara). Međutim, na Internetu se ovih dana pojavilo otvoreno pismo grupe bivših studenata Centralne akademije lepih umetnosti u Pekingu koji zapravo tvrde da je sliku naslikao jedan od studenata sa njihove godine tokom vežbi slikanja aktova 1983. čak 30 godina posle smrti Sua.

“Nedavno smo, posle međusobnog kontaktiranja, doveli u sumnju vest o autorstvu slike koju smo videli na Internetu”, navodi se u pismu.

“Radi se o slici koja ne može biti nikom više poznatija nego našoj klasi. Radi se o radu tokom vežbi jednog od nas. Mi ne možemo sa sigurnošću reći koji je od studenata s generacije naslikao prodatu sliku, ali su mnogi od nas sačuvali slične slike s časa”.

Uz pismo su na sajt stavili i nekoliko uljanih slika ženskog akta iz raznih uglova, na kojima se jasno vidi sličnost modela sa “gospođicom Điang Bivei”. Umetnici kažu da je model, koju su oni označili samo sa slovom L, bila devojka koja je doputovala u glavni grad iz unutrašnjosti Kine u potrazi za poslom. “Frizura L je bila popularna 80-tih, njeno telo je, takođe, bilo jedinstveno… i ostavilo snažan utisak na studente”, navodi se u pismu.

“Bilo bi stvarno nemoguće da slika Su Beihonga ima istu kompoziciju boja, položaj modela, izgled tela, frizuru i strukturu lica kao i naše slike”, navode nekadašnji studenti. Aukcijska kuća iz Pekinga koja je prodala sliku, saopštila je da nema trenutno komentar na pismo grupe slikara, obećavši da će da ispita o čemu je reč.

Slikar Su, čije ime i slava je iskorišćeno da se podigne vrednost akta, poznat je po slikama konja radjenih u tehnici mastila. Njega, takođe, smatraju za jednog od pionira rada s uljanim bojama u Kini. Jedna od Suovih slika u mastilu nazvana “Konj u galopu” prodata je za 17 miliona juana na aukciji prošle godine.

Kina je nedavno pretekla SAD kao najveće aukcijsko tržište za umetničke predmete i kolekcije, nakon što se prodaja duplirala samo za godinu dana, pokazala su istraživanja francuskih aukcijskih kuća. Nagli privredni razvoj zemlje i veliki broj Kineza milionera, doveli su do velike potražnje kineskih umetničkih dela i antike čijim cenama je danas samo nebo granica.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.