Prosize kapsule

“Asteriks i Obeliks su bili nacisti”

Junaci jednog od najpoznatijih francuskih stripova, Asteriks i Obeliks, su nacisti, tvrdi francuski filozof i istoričar Mišel Ser.

U emisiji koju nedeljom vodi na radiju Frans Inter, Ser je izjavio da popularni likovi, nastali iz pera Renea Iderzoa i Albera Gosinija, predstavljaju otelotvorenje nacističke doktrine, te da avanture malog Gala glorifikuju fašizam i nacizam.

“Sve se vrti oko osvete, a sukobi se isključivo rešavaju pesnicama. Kao da je fizička snaga rešenje za sve probleme i sva zla. Isključiva upotreba fizičke snage je znak varvarstva i divljaštva”, objašnjava Ser.

Stalno posezanje za magičnim napitkom, smatra francuski filozof, podstiče na dopingovanje kao način da se postigne cilj.

“Taj magični napitak je zapravo droga, neka vrsta dopinga koji pojedini sportisti zloupotrebljavaju i od kojeg mogu i da umru”, kaže Ser, navodeći da takav podsticaj nikako ne može da bude pedagoški.

U odbrani svoje teorije, Ser ukazuje i na sudbinu seoskog barda Harmoniksa kojeg na kraju svake priče vezuju za drvo kako ne bi svojim pevanjem remetio slavlje.

Slika vezanog pesnika, po njemu, neodoljivo evocira reči nacističkog komandanta Hermana Geringa koji je imao običaj da kaže: “Kada čujem reč kultura, vadim pištolj”.

“Ovim albumima pravite poklonike upotrebe sile, droge i neprijatelja kulture. Oni predstavljaju pohvalu fašizma i nacizma”, zaključuje Ser.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar