Prosize kapsule

Bridesmaids (2011)

Odgovorno tvrdim da je Pandorinu kutiju sa ljubićima i limunadicama otvorio nježni Fredi Princ Džunior sa filmom She’s All That (1999). U ime cele filmske industrije lično me je bilo sramota cele te filmske plejade na čelu sa pomenutim Fredijem, onda Džulijom Stajls, Riz Viderspun, pa ponekad i sa Sendlerom iz mlađih dana. Tolika količina američke ljubavne patetike u filmovima ljubić-žanra oduvek je bila atak na moj želudac.

Deveruše ili Bridesmaids (2011) sam jednim okom propratio kao trejler u bioskopu. Teško nešto dobro može ispasti od pet ili više žena na jednom mestu, pa makar to bilo i na filmu. Tu negde se pojavilo i ime Džud Apatoua koji je u prošlosti umešao prste u The 40-Year-Old Virgin (2005), Knocked Up (2007), Superbad(2007), Forgetting Sarah Marshall (2008), You Don’t Mess with the Zohan (2008), tako da sam ipak odlučio da utrošim vreme na ovaj film.

Šta ovde valja:

Valja humor kod žena na muški način. Možda će te Deveruše malo podsetiti na Mamurluk u Las Vegasu/Bangkoku – ženska ekipa je maksimalno brljava na svim nivoima i retko ćeš naići na neke propale fore. Kristen Vig se odlično nosi sa ulogom devojke u kasnim tridesetim kojoj je propao privatni biznis, nema stalnu vezu, nema para, živi u iznajmljenom stanu i ništa joj ne polazi za rukom. Najbolja drugarica se udaje i poziva je da joj bude kuma. U pripremama za svadbu učestvuju i ostale devojke i tu nastaje kurcšlus od situacija. Ima tu povraćanja, znojenja, govana, jebačine, luksuza, ljubomore i podjebavanja. Jedino nema muškaraca u prvom planu. E, upravo ono zašto je Bridesmaids odličan je zato što sve navedeno postoji, a protagonisti su isključivo žene – definitivno nešto na šta nisi navikao u holivudskim ljubić-komedijama.

Šta ovde nikako ne valja:

Pojedine scene su bepotrebno produžene. Scena kada kuma i najbolja drugarica drže govor  na veridbi je predugačka. Možda je i scena kada se skreće pažnja panduru u kolima malo duža, ali ima dobrih fora pa može da prođe. Generalno film je mogao da stane u sat i po vremena, jer ipak kontam da ima malo opadanja pažnje posle aviona (film traje 125 minuta). Scena blind date-a je potpuno bespotrebna, jer nije komična, a ne utiče na radnju na bilo koji način. Ponekad je iritantna uloga Megan, koja je bleda kopija Zak Galafianakisa ukrštenog sa Riki Žerveom, da je bilo manje – bila bi bolja. Isto tako, da je bilo malo više situacija sa ostalim ženama, možda bi bilo bolje.

Preporuka:

Konačno ćeš čuti iz ženskih usta da se ćebe može polomiti na dva dela od prevelike količine sperme koja se nedeljama sušila na njemu. Brutalne fore u pravom smislu prideva, izuzetna gluma Kristen Vig, sjajna zabava u dva dobra sata komedije. Možda sam prišao ovom filmu sa premalim očekivanjima, pa me je od kadra do kadra iznova oduševljavao, a možda ti se neće nešto previše dopasti. No, u svakom slučaju nema groma da se ne dopadne tvojoj ribi/drugarici/simpatiji/komšinici. Naruči neku klopu, onda upri i pritisni play na daljincu, pa uživajte 😉

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Bridesmaids (2011)

  1. hmmm,bio sam nateran da gledam film od strane lepše polovine…Očekivao sam gomilu ''pi*kastih'' sranja,a ispalo je da je komedija do J. Preporučujem da pogledate. I kao što je pisao autor,puno svega vas očekuje

Ostavite komentar