Prosize kapsule

U Teksasu zabranjen poslednji obrok osuđenicima na smrt

Poslednji obrok, ujedno i zadnji gest milosti prema osuđenima na smrtnu kaznu, ukinut je u Teksasu jer su zvaničnici procenili da osuđenicima ne treba dozvoliti da biraju šta će poslednje pojesti.

Ovaj potez izazvan je drskim zahtevom Lorensa Rasela Bruera, koji je pogubljen 21. septembra zbog rasno motivisanog ubistva 1998.

Bruer je ubijen smrtonosnom injekcijom u zatvoru Hantsvil, nakon što je zatražio dva komada pržene piletine sa lukom, trostruki čizburger sa slaninom, omlet sa sirom, govedinom, paradajzom, lukom i paprikom.

Takođe je zahtevao i grilovano meso u tortilji, picu sa mesom, pola kile mesa sa roštilja, pola vekne belog hleba i punu zdelu pržene paprike sa kečapom. Za desert je naručio sladoled i kolač sa puterom od kikirikija.

Međutim, on nije pojeo ništa od naručenog, što je razbesnelo državnog senatora Džona Vitmajera, ujedno i predsednika Komiteta za kriminalnu pravdu teksaškog senata.

“Šta je dosta, dosta je. Protraćio je gomilu hrane i novca”, rekao je Vitmajer.

On je zatražio od izvršnog direktora državne Agencije za zatvore Breda Livingstona da odmah ukine poslednji obrok, preteći da će to uraditi sam, provlačenjem zakona u teksaškom kongresu.

Livingston je pristao, odluka je odmah stupila na snagu, pa će osuđeni na smrt u Teksasu od sada primati iste obroke kao i svi drugi zatvorenici.

Kako ukazuje “Telegraf”, zvaničnici nisu ni razmotrili da uvedu izvesna ograničenja – u Floridi je dozvoljeno potrošiti maksimum 40 dolara po osuđeniku, a u Kaliforniji 50, dok je u nekoliko drugih američkih država dozvoljeno koristiti samo one namirnice koje se u vreme egzekucije nalaze u zatvorskoj kuhinji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.