Prosize kapsule

Njujorčani grade podzemni park

U Njujorku bi drveće i cveće uskoro moglo da počne da raste ispod zemlje. Arhitekte planiraju da naprave podzemni park u tunelu podzemne železnice koji se odavno više ne koristi.

Beton, kule od stakla, ulice oivičene oblakoderima – u Menhetnu, gde su zgrade zbijene jedna uz drugu, nema mesta za nove parkove i bašte. Ko ovde planira da napravi zelenu oazu, mora da bude inventivan. Ali, park ispod zemlje – da to nije suluda ideja?

Ni u kom slučaju, smatra Džejms Ramzi iz Arthitektonskog biroa RAAD u Njujorku. Zajedno sa još dvojicom kolega, ovaj arhitekta planira da dovede dnevnu svetlost do mesta pod zemljom na kome se pre 60 godina nalazila tramvajska stanica.

“Preusmerićemo sunčeve zrake, kao što su to radili stari Egipćani kada su gradili grobnice, samo što ćemo koristiti supermodernu tehniku”, rekao je Ramzi za “Njujork magazin”. Uz pomoć kablova i ogledala, sunce će će dopreti ispod zemlje, kako bi se omogućila fotosinteza biljaka.

Ova tehnologija je već našla primenu na Potsdamskom trgu u Berlinu, gde se stanica metroa osvetljava pomoću štahta sa ogledalima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.