Prosize kapsule

Srpski mediji naseli na lažnu vest da je Ćosić dobio Nobelovu nagradu

Lažna vest da je Dobrica Ćosić ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost izazvala je danas pravu pometnju u javnosti. Brojni mediji objavili su lažnu vest, ali su je  povukli kada je utvrđeno da su naseli na prevaru poteklu sa lažne web stranice.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, kako je zvanično objavljeno u 13 časova, je švedski pesnik Tomas Transtromer.

Vest o tome da je Dobrica Ćosić laureat prestižne nagrade prvo se oko 11 časova pojavila na društvenoj mreži Twitter.  Kao dokaz je pušten link sa sajta NobelPrizeLiterature.org, koji izgleda identično kao i sajt NobelPrize.org, zvanični sajt Nobelove nagrade.

Mnogi naseli na lažnu vest

Ćosić se na lažnom sajtu opisuje kao “poslednji disident 20. veka”, te “svedok jedne ere na zalasku, ali i jedne nove koja je tek u povoju”.

Međutim, na zvaničnom sajtu je istovremeno i dalje stajala samo vest da će u 13 časova zvanično saopštiti ime nagrađenog za književnost, a Ćosićevo ime se uopšte nije spominjalo.

“Vest” je najpre procurila na društvenim mrežama, odakle su je nesmotreno preuzeli i preneli brojni domaći mediji. Još jedan dokaz da svakog dana čitamo ko zna kakve gluposti a da toga nismo ni svesni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.