Prosize kapsule

Umro Stiv Džobs

Kompanija “Epl” (Apple) je na svom sajtu Apple.com objavila da je preminuo Stiv Džobs (56), vizionar koji je pre 35 godina u Kaliforniji osnovao malu IT firmu koja je do danas izrasla u najvredniju kompaniju sveta.

“Epl je izgubio vizionara i kreativnog genija, a svet je izgubio neverovatnog čoveka. Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Stivu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao. Stiv za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne, a njegov duh će zauvek biti u temeljima Epla”, saopštio je “Epl” na svom sajtu.

Cena deonice Applea porasla je za deset godina sa osam na 400 dolara

U dopisu medijima, “Epl” je saopštio da sa velikom žalošću objavljuje da je Stiv Džobs preminuo danas.

“Njegovi briljantnost, strast i energija su bili izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i poboljšale živote svih nas. Svet je nemerljivo bolje mesto zahvaljujući Stivu. Njegove najveće ljubavi su bili supruga Loren i porodica. Naša srca su s njima i sa svima onima koje su dotakli Stivovi neverovatni talenti”, saopštio je “Epl”.

Preminuo dan posle prezentacije najnovijeg “ajfona”

Džobs je umro samo dan pošto je u Kupertinu, u Kaliforniji, njegov naslednik na čelu “Epla” Tim Kuk predstavio najnoviju verziju superpopularnog smartfona “ajfon”, koji je ponajviše načinio “Epl” najvrednijom firmom na svetu, bogatijom čak i od vlade SAD.

Džobs se dugo borio sa rakom pankreasa, zbog kojeg je krajem avgusta morao da prepusti čelo kompanije.

“Uvek sam govorio da ću, ako dođe dan kada ne budem mogao da obavljam svoje dužnosti generalnog direktora “Epla”, biti prvi koji će vam to saopštiti. Nažalost, taj dan je došao”, rekao je tada Džobs.

iPhone, omiljeno Džobsovo čedo

Džobs je kao beba dat na usvajanje. Kako je nedavno izjavio njegov biološki otac, Sirijac Abdulfatah Džon Džandali, majka Džoana Šibl Simpson je morala da se odrekne svog novorođenog sina jer su se njeni roditelji protivili vezi sa Sirijcem.

Stiv Džobs će ostati zapamćen kao jedan od simbola 21. veka, ere računara, “gedžeta”, smartfona i, naposletku, tablet računara. Za manje od jedne decenije predstavio je nekoliko revolucionarnih proizvoda i koncepata koji su preporodili tržište potrošačke elektronike: iTunes (2003), iPhone (2007), App Store (2008) i, konačno, iPad (2010).

Džobs nije doživeo da vidi novu zgradu Applea

Najveći spomenik Stivu Džobsu biće nova zgrada “Epla”, u čijem je dizajniranju učestvovao, a koju nije doživeo da vidi van projekata i papira. Očekuje se da bude useljena do kraja 2015. godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Umro Stiv Džobs

Ostavite komentar