Prosize kapsule

Dijeta za skidanje sala

Šta biste vi rekli, kad bih ja vama rekao da možete jesti sve što vam se hoće i dalje da gubite salo? Ukoliko vas interesuje odgovor na ovo pitanje onda je ovo članak za vas.

U naredne dve nedelje pisaću o dva načina držanja dijete i to u članku iz dva dela, a to je dosta “dva” za jednu rečenicu.

Iron Abs za vas

Bilderi na dijeti

Ja radim kao bodybuilding trener ovde u Novom Sadu. To znači da mi je posao da ljude naučim kako da dižu tegove ili kako da vežbaju u teretani. No, retko kad imam priliku da radim samo kao trener. Većinom moram da dajem preporuke o ishrani, mobilnosti i kondicionisanju. A opet, nisam ni kondicioni trener ni nutricionista, a sasvim sigurno ni joga instruktor. Međutim, moji vežbači od mene zahtevaju da ima dajem kvalitetne i proverene savete koji će im omogućiti da postignu što bolje rezultate u što kraćem vremenskom periodu.

To da li će me oni poslušati je sasvim druga stvar.

Tako ću vam danas dati jedan vrlo koristan savet kako da organizujete svoju dijetu, skinete što više sala je moguće, a da sebi ne uskratite ni jednu vrstu hrane. Prvo da razjasnimo jednu stvar. Nema načina da skinete salo sa sebe i jednog dana vidite trbušnjake, a da ne odete na redukcionu dijetu. Dakle, mora se smanjiti unos hrane “da kara lav – lava”.

Bilderi su to shvatili davnih dana i u proteklih par decenija naučili kako da postanu najefikasniji u držanju dijeta. To što se bilderi spremaju za izlazak na binu ne znači da vi ne možete iskoristiti njihove principe kako bi postigli sopstvene ciljeve poput pripreme za izlazak na plažu, a da vas ne zamene za Mišelin maskotu. Znam da je zima iza ćoška i malo ko razmišlja o skidanju sala, ali isto tako znam da dosta vas može da krene sa pripremama za leto nešto ranije 😉

Princip o kome danas hoću da vam pričam je “Strateško prežderavanje” i to je tehnički izraz u bodybuildingu.

Kad god čujete bildere da koriste izraze kao što su “punjenje”  i  “visok unos UH”,  a pri tom pričaju o bureku i palačinkama, onda znate da je bilder na dijeti. Znam da to nema mnogo logike jer smo navikli da nam pričaju kako su bilderi “zabodeni” likovi koji mesecima jedu samo piletinu i pirinač. No, nije sve baš tako crno. Strateško prežderavanje je taktika koju dosta bildera koristi tokom svoje dijete da bi održali visok nivo jednog od najvažnijeg hormona u telu kada je sagorevanje sala u pitanju – leptina.

Lep ti ŠTA?

Leptin je hormon koga luče masne ćelije i što više sala imate to je i nivo leptina viši. Njegova glavna uloga je da iskomunicira sa mozgom koliko je telo casino online “nahranjeno”. Dakle, kako se tokom dijete gubi salo tako se i smanjuje nivo leptina. Mozak ovo registruje kao opasnost za preživljavanje i blokira gubitak sala. Pošto leptin bukvalno šalje signal mozgu koliko hrane dolazi u telo svaka restrikcija kalorija utiče na smanjenje nivoa laptina u telu i mozak opet vrši istu funkciju i blokira sagorevanje sala.

Slični tekstovi

6 komentara na “Dijeta za skidanje sala

    • Tekst o paleo dijeti imaš na ManMagazinu (Pračovek u supermarketu)

  1. Pingback: Dijeta "burek, pica,pljesakvica" | Muški magazin - M@N!

  2. Hmm…Pa ako bih resio da krenem sa nekom dijetom,koliko puta nedeljno/mesecno bih trebao da praktikujem prezderavanje,tj.unosenje leptina :D?