Prosize kapsule

Facebook Timeline vs. privatnost (II)

Fejsbuk se ne boji novina.  Ali kao i kod svih novina, klizav je teren prihvatanja. Najnoviji proizvod Fejsbuka menja osnovno na ovom sajtu, menja izgled profila korisnika. Uz pomoć koncepta Tajmlajn. Ovo je mozda najradikalnija promena do sada.

Mark Zukerberg je obećao  da će Tajmlajn omogućiti korisnicima da “pričaju priču svog života”.

„Tajmlajn“ je album u kome je dokumentovan ceo naš život, od rođenja do sada, sve uspomene, od dobrih do loših. Ko otvori profil korisnika , otvorio je knjigu o njemu. Sve sto smo “rekli” Fejsbuku kroz fotografije, informacije i statuse sortiraće se u jednu prezentaciju koja ima svoju hronologiju. Fejsbuk će nas poznavati bolje od nas samih i sve sto zna o nama predstavljaće na nov način.

Ova društvena mreža pronalazi najemotivnije i najdirljivije trenutke naših života i izdvaja ih u nepreglednom moru „običnih“ informacija.

„Tajmlajn je čudo kompjuterskog programiranja i algoritam koji izaziva tako dubok emocionalni podražaj da ćete ga, nakon početnog odbijanja, zavoleti tako da više nikad nećete poželeti da se vratite na stari profil”, kaže Kešmor, osnivač i izvršni direktor Mashable.com i priznati stručnjak za društvene medije.

On savetuje korisnike da daju šansu Tajmlajnu.

Problem koji Tajmlajn donosi odnosi se na privatnost korisnika. Naime, kada jednom na aplikaciji dozvolimo dodavanje na Tajmlajn, ona će svaki sadržaj koji otvaramo automatski prenositi na naš profil.

Na primer, kada čitamo on line izdanje novina, ukoliko smo uključili dodavanje na Tajmlajn, posetom na naš profil, svako će moci da vidi svaki članak koji smo pročitali. Dakle više nije potrebno da ga lajkujemo ili podelimo da bi bio na našem profile.

Ovo može biti izbegnuto veoma lako. Prosto treba paziti koje aplikacije delimo sa svima, na svom Tajmlajnu profilu. Istina je da korisnik može zaboraviti šta deli sa svima i da u tom slučaju automatsko deljenje može biti neprijatno.  Međutim savet stručnjaka je da se uvek ima u vidu da profil sajtovi kakav je Fejsbuk ne garantuju poželjnu dozu privatnosti i da više opreznosti nikada nije na odmet.

Da li Facebook neće ili ne želi da zaštiti privatnost korisnika?

Fejsbuk je globalni fenomen; postaje sinonim za internet i ima preko 800 miliona aktivnih korisnika. Ono što je promenio u svetu internet, kao i more drugih profil sajtovi, jeste da su anonimnost i nikove zamenili lični podaci. Cena takvog korišćenja interneta jeste manje privatnosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.