Prosize kapsule

TOP 10: Najuspešniji sitkom koncepti

Komedija situacije – znate već  šta je to: specificni urnebesni likovi, beskonačni dijalozi  puni humora,  publika koja se smeje u pozadini i zbog koje se osećate kao da ste u prepunom bioskopu, a ne sami samcati ispred svog televizora.  To je jedan od najpopularnijih TV formata u prestonici svetskog entertainmenta, SAD-u, ali i drugim krajevima sveta (čitaj: kod nas).

Krajnje jednostavna formula koja privlači milione gledalaca (samim tim i milione novčanica) i koju ne treba menjati. Dovoljno je videti kolike honorare imaju zvezde TV sitkoma, npr Čarli Sin je u seriji “Two and half men” zarađivao gotovo dva miliona dolara po epizodi (mogli su da mu daju dva i po, bilo bi simbolično). A koji su najjednostavniji recepti za pravljenje popularnog sitkoma? You are about to find out!

10. Glavni lik – supertalentovani tinejdžer

Ovo, po mišljenju autora, smeće ima svoju publiku, a to su naravno – tinejdžeri. Ako imate 20+ nemojte se nadati da ćete u njima naći bilo sta smešno. Tu su forice koje može da razume samo jedan prosečni američki klinja. Dovoljno je da im date jedan lik kao sto je Hanna Montana, tinejdžerka koji vodi dvostruki život, (danju je obična devojčica, a noću pop-zvezda) i odmah će poludeti za njim. A šta tek reći za Malcolma iz serije “Malcolm in the middle” koji je pravi mali wonderkid ali, jadnik nikako da se navikne na život jednog genijalca. A tu je i čuvena Bafi (Buffy the vampire slayer) koja se bori protiv demona, vampira i drugih mračnih sila.

9. Glavni lik – krajnje zajebani, ali duhoviti policajac

Ovaj koncept, pomalo zastareo, imao je svoje momente u 70-im i 80-im godinama prošlog veka. Svi znamo ko je Sledge Hammer, šarmantni  policajac koji priča sa svojim pištoljem. To je lik koga ćete brzo zavoleti iako ćete često u njemu prepoznati arogantnog skota, bezosećajnog sadističkog gada, ali u dubini duše on je ustvari, pravi dobrica. Negde pročitasmo da su se Ameri svojevremeno lozili na još jednog takvog lika koji se zvao Bernie Miller, ali autor ovog teksta ne zna (a i nema potrebu da sazna nešto) o ovoj seriji, pošto ona nikad nije ugledala svetlost nekog TV-a  u Srbiji.

8. Britanski sitkomi u vidu kratkih skečeva

E  ovo je pravi užitak. Tridesetak minuta pravog, unikatnog britanskog humora. Dovoljno je reći Monthy Pyton. Postavili su korene televizijskoj satiri. Montipajtonovski humor je direktan, lucidan, bez dlake na jeziku, bije pravo u srž stereotipa i klišea u savremenom kapitalističkom društvu. Tu je naravno i neprevaziđeni Benny Hill, što bi sportski komentatori rekli – majstor svog zanata.

7. Ljubavni par i njihovi komplikovani odnosi

Svojevremeno se pokušalo i sa ovakvim konceptom. Nekada su na RTS-u davali seriju “Dharma and Greg”, koja je bila, recimo zanimljiva, ali ništa više od toga. Mnogi od nas su voleli da je gledaju, a da nisu ni znali sta je tu smešno. Elem, priča je fokusirana na dvoje zaljubljenih, koji su u suštini toliko različiti da je pravo čudo kako su se uopšte i spojili. Upravo je na nihovoj suprotnosti koncipiran i čitav humor u ovoj seriji. Slična je bila i serija “Mad about her” koja je nastala u istom periodu, tokom devedesetih.

6. Glavni lik šmeker + njegova retardirana porodica

“Everobody loves Raymond”. Ray Romano je uspešan sportski novinar, u školi je bio najbolji učenik, kolege na poslu ga obožavaju, uživa ugled u svojoj profesiji. Ali kod kuće ga čeka posesivna, katkad ljubomorna supruga, majka koja mu se stalno meša u zivot, (prinuđen je da gotovo svaki dan gleda prepucavanja na relaciji svekrva-snaja), brat koji mu je ceo život zavideo na uspehu, i otac kome je bitnije da gleda televiziju nego leba da jede. A tu je i Charlie Harper (Two and half men), moderni Kazanova, srcelomac koji je u stanju da smuva ribu čak i u supermarketu. Jedino što ga sprečava da u potpunosti uživa u svom promiskuitetu je njegov brat Alan, nepouzdani kiropraktičar koga mora da nosi na grbači jer ga je žena izbacila iz kuce. I tako Charlie, umesto da ide po kafićima, muva ribe i troši hiljade dolara koje zarađuje pišući idiotske džinglove za TV reklame, on mora da sedi kući i sluša Alanova jadikovanja, i brine o o njegovom problematičnom sinu Dzejku. A tu je i majka, koju ne moze očima da gleda.

Slični tekstovi

2 komentara na “TOP 10: Najuspešniji sitkom koncepti

  1. nisu pustali Prijatelje u Bosni???? daaaal je moguce?? mozda jedina serija gde sam se smejao bukvalno do suza i svaki put kad je gledam ponovo umirem od smeha, jednostavno brilijantna stvar! a i vesele 70 imaju svojih blistavih trenutaka i secam se da mi je bilo uzasno zao kad sam odgledao i poslednju sezonu i sto nije bilo vise epizoda..
    ugl dobar clanak, pohvale autoru!

  2. Pustali su "Prijatelje" u Bosni…vise puta i na vise kanala, bosanskih…ali sve i da oni nisu imamo i mi i kablovsku, na kojoj je, by the way, jedino moguce vidjeti seriju "How I met your mother"
    Dobar clanak ali zamjeram ovu opasku, ali bas!!!!

Ostavite komentar