Prosize kapsule

Folk ‘N’ Roll-Od Nervoznog poštara do Pera Defformera

Generacijama koje su stasavale nakon II svetskog rata bila je potrebna nova energija. Memfis, grad u SAD-u, bio je mesto gde je stvorena ta energija, a tekla je kroz muziku, Rock ‘n’ Roll. U slobodnom prevodu izraz asocira na seksualni čin, koji se u to vreme sa lakoćom dešavao svakome ko se gitare dovatio (”Da nije bilo električne gitare, gomila ovih jadnika nikad pičke ne bi videli” – Prele).

Harao je RnR svetom punih 50 godina, od melodičnog bluza ka hard roku, tvrdom metalu, energičnom panku, da bi se dočekao na noge depresivnim grandžom. Na posletku ga pokopa MTV forsirajući onaj usrani rep ili RnB, kako god da se to sranje zove.

Nedovoljno talentovani da se late gitare i bluza, crna braća odenuše krzno, natovariše vratove i zube zlatom, gegajući se u spotovima sa kristalom (valjda dobar šampanjac) u jednoj i prangijom u drugoj ruci. Do dana današnjeg gore pomenuti stvaraju groznu muziku koja od generacija koje dolaze pravi maloumne idiote.

Kopije i originali

Pre nego što je na žalost podlegao pred armijom debila, RnR je pustio korenje i na ovim prostorima. Iako zbog podneblja nikada nije uspeo da savlada narodnu muziku po popularnosti, okupio je popriličan broj ljubitelja. Bilo je mnogo bendova, mnogo manje kvalitetnih, ali opet dovoljno da se stvore pesme koje će živeti mnogo nakon što njihovih autora ne bude bilo.

Međutim, jedna stvar je ostala nepromenjena, koliko god da su se trudili, ovdašnji autori nisu mogli da izmisle ”toplu vodu”. Sve što se pravilo, koliko god da je valjalo, na kraju dana beše kopija zapada, odakle je muzika originalno stigla.

Pioniri: Nervozni poštar

Kopirao se zapad sve do sredine 80tih, kada je Fadil Šabović, lekar iz Sarajeva koji je radio u urgentnom centru došao na genijalnu ideju. Naime, dok je ušivao ruku pijanduri povređenoj u kafanskoj tuči, primetio je da ovaj u polu-svesnom stanju peva neki narodnjak. Sinulo je lekaru, ljudima je potreban jači narodnjak nego što ga već imaju.

Pevač narodnjak i heavy metal gitarista

Iskusnom pevaču narodne muzike pridružio je zajebanog hevi metal gitaristu, naloživši da svako tera po svome, krstio je bend ”NERVOZNI POŠTAR”. Pržile su gitare a vokal je karakteristično zavijao. Tako se rodio Folk ‘n’ Roll, jedina zaista originalna varijanta Rock ‘n’ Rolla sa ovih prostora. Tekstovi su bili duhoviti, a svirka širila delirijum na svakom koncertu, da je na na istom bio neki Englez, zasigurno bi prisustvovao RnRu koji se nigde drugde na svetu ne bi mogao čuti.

Ovako originalan koncept, gle čuda, na ovim prostorima se nije previše cenio. Isuviše rokerski da bi ga ljubitelji narodne muzike slušali, a opet sa druge strane previše narodnjački da bi ga rokerska ekipa zavolela, FnR nikada nije zaista zaživeo. Pored Nervoznog bilo je bendova koji su uglavnom širili ratnu propagandu dok je klanje bivše braće bilo popularno. No i on se kasnije bio prodao, praveći isključivo folk stvari, a i snimajući za ZAM (ko se seća zna). Deficit dobrih bendova a i manje tržište nastalo smanjenjem države osudili su na propast ovaj pravac.

Međutim, infuzija stiže sa severa, tačnije iz Novoga Sada, odakle je bend Pero Defformero. Ponovo na okupu od 2003. (prestali sa radom 1997 nakon četiri  godine) sa uspehom prže na svakom koncertu. U formuli je i dalje folk, s tim što ga carevi kombinuju sa metalom, te je zvuk mnogo tvrđi.

Upravo Pero Defformero uverava da za FnR ima nade. Ko zna, ako snime pesme na engleskom možda se pročuje po svetu za RnR koji i dalje radi ono što je radio i kada se pojavio pre 60 godina: širi pozitivnu energiju bez kompromisa sa muzičke strane. Možda se gomila stranaca sjati ovamo na časove pevanja kod Šabana Šaulića, nikad se ne zna….

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Folk ‘N’ Roll-Od Nervoznog poštara do Pera Defformera

  1. Brate, svaka ti cast za post, pogotovo za onu "armiju debila". Samo bi da kazem svaka cast Peru Defformeru slusam ih stalno, ali ipak je Postar ne prevazidjen. To je pravi Folk and Roll!!!
    Oterajmo ove debile sa estrade i vratimo se korenima!!!

Ostavite komentar