Prosize kapsule

Muški mantili iliti trench

Nezaobilazan pri kišnom vremenu, kako bi nas zaštitio od hladnoće i naleta vetra, jeste definitivno trench. Čim počne jesen, on je apsolutni favorit. Za one dizajnirane bi trebalo izdvojiti pozamašnu svotu novca, dok ima i pristupačnijih, na svakom koraku.

Najčuveniji su oni koje, iz godine u godinu, predstavlja Burberry, što i ne čudi, kako su izum, upravo Tomasa Barberija (Thomas Burberry).

Gledajući sa istorijske strane, trench su nosili britanski oficiri u Prvom svetskom ratu. Davne 1901. godine, Burberry je izdao svoj prvi dizajn kišnog mantila. Iako je bio prihvaćen, u to vreme su ga nosili samo čelnici vojske. Tokom rata, uz poneke izmene na dizajnu, postali su deo svakodnevnih ratnih rovova. Kako su ih ratni veterani na povratku sa ratišta zadržavali, tako su ušli u istoriju, u početku muške, a ubrzo i ženske mode.


Stil ovih mantila se promenio veoma malo za sto godina, koliko postoje. Kasnije su ih nosili holivudski glumici, poput Bogarta (Humphrey Bogart) i mnogih drugih. Bili su zaštitni znak detektiva iz filmova, dok danas trpe elentualne promene u dizajnu, koje su primetne u dužini, kao što ih i sve češće viđamo strukirane.

Danas oni nisu samo zaštita od kišnog vremena, već su deo stila. Šiju se od raznih materijala, poput vune, kože ili pamuka. Eleganti su, prefinjeni, prate liniju tela i daju notu vrhunske elegancije. Mogu se nositi u raznim prilikama, od posla, preko neobavezne šetnje, do večere u restoranu. I još nešto što im nikako ne možemo poreći, je da su uvek popularni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar