Prosize kapsule

Ko vozi traktor, a ko otvara kapiju

U tradicionalnom društvu postojala je jasna podela uloga između mušakraca i žena, dok su danas njihove pozicije izmešane. Žene sve više preuzimaju muške obrasce ponašanja.

„Razlike između muškaraca i žena su biološke i kulturološke. Kultura deformiše ličnost jer je prisiljava da se uklopi u određeni kalup koji zovemo rodna i polna uloga“, kaže dr Zoran Milivojević.

On dodaje da su žene su još u tradicionalnim društvima bile orijentisane ka poslu u kući i brizi o deci, dok je zadatak muškaraca bio da donesu hranu, a kasnije da zarade novac. Zbog svega toga danas dolazimo do mlade generacije gde su devojke zainteresovane da lepo izgledaju, nađu pravu ljubav, da se dobro osećaju i uživaju. S druge strane, muškarce interesuju konkretne stvari kao što je seks, odnosno, uspeh u životu.

Vožnja i snalaženje u prostoru

Dr Zoran Milivojević smatra biološkom razlikom što žene za razliku od muškaraca mogu da rade više poslova u isto vreme.

„Muškarci su tokom lova bili fokusirani na jedan objekat i razvili su sposobnost da jako usmere pažnju, a iskjluče druge stvari. Za razliku od njih,  žene su, radeći sa gomilom dece, razvile sposobnost da dele svoju pažnju i tako funkcionišu“, dodaje on.

On smatra da žene mogu biti jako dobri vozači, ali ako je to povezano sa tim ko se bolje snalazi u prostoru, onda su to muškarci.

Žene mogu da budu dobri vozači

Što se tiče toga ko bolje kuva, Milivojević kaže: „Statistički gledano, muškarci ne znaju da kuvaju jer je kuvanje deo ženske polne uloge. Međutim, muškarci su, u većini slučajeva, šefovi velikih restorana, tako da što se tiče kuvanja, postoji kompromis“.

Muškarcima je bitniji profesionalni uspeh jer se smatra da vredi onoliko koliko je uspešan u karijeri.

„Oni dokazuju sposobnost kroz uspeh. Ako sam uspeo, to znači da sam sposoban, što nije isto. Kroz uspeh osvajaju devojke i zato idu u pravcu karijere“.

Karijerizam i prevara

Ušli smo u period kada je karijera jako važna zbog čega se zanemaruju druge stvari u životu. On dodaje da to često potiče od roditelja kada majke sugerišu ćerkama da ne rade kao one, nego da završe školu.

„Tako one završe školu, ali osim toga, ne znaju ništa drugo da rade, jer da bi mogla da uči, majka joj nije dala ništa drugo da radi“, kaže Milivojević.

Na pitanje kako na prevaru gledaju muškarci, a kako žene Milivojević je rekao:

„Muškarci razdvajaju seksualnost od ljubavi. On voli svoju ženu, ima seks sa njom, ali uletela mu klinka i on je iskoristio priliku. Taj događaj sa klinkom ne kvari ništa u odnosu sa njegovom ženom, jer on te dve stvari drži odvojeno. S druge strane, žene ne razdvajaju ljubav i seksualnost. Kada nekoga voli, ona se seksualno otvori i potrebno joj je da se oseti sigurno prihvaćeno. Ako žena prevari svog muškarca, to znači da ga ne voli i počinje da voli onog sa kim ga je prevarila“, smatra Milivojević. Muškarci se ne plaše vezivanja, nego neće da se vežu jer ako se vežu za jednu osobu, onda gube sve ostale odnose. „Ako izaberem jednu ženu, odbacio sam sve ostale i to deluje okrutno prema njegovoj sudbini i mladosti. Nije to strah, nego osećaj gubitka“.

Sve dok vezivanje doživljava kao gubitak, muškarac nije emocionalno zreo. Dokaz emocionalne zrelosti je spremnost da se neko veže.

"A nekad su bile ženstvene..."

Na pitanje ko je promiskuitetniji, Milivojević odgovara da statistike pokazuju kako su muškarci promiskuitetniji, a onda se pitamo sa kim muškarci varaju te žene. Sve je više devojaka koje ne veruju u ljubav i preuzimaju muške obrazce.

„Bila mu je verna, prevario ju je i bolje je prošao pošto je ona ispala glupača. Da se ne bi opet završilo na taj način, devojke počinju da igraju igrice, što je bezveze“.

Ko je tu jači pol

Milivojević kaže da su, genetski gledano, žene osnovni pol. Rađa se veći broj muškaraca, ali se njihov broj oko četrdeset godina izjednačava sa brojem žena, a posle toga se javlja veći broj žena, pošto muškarci ranije umiru. Zbog toga se smatra da su, u biološkom smislu, žene jači pol.

Moderno nasilje u porodici

Danas ne postoji podela na polove. Žene posmatraju svet i shvataju da je uređen da bude bolji muškarcima pa zbog toga protestuju. Posle toga, kreću u pravcu osvajanja muške polne uloge i dokazuju muškarcima da su bolji od njih. Zato sve više imamo vrlo muške žene i feminizarne muškarce.

„Kada se oslobodimo polnih uloga, onda ćemo ostvariti muške i ženske potencijale koje svako ima u sebi. Tada nam drugi neće trebati“, kaže Milivojević.

On dodaje da je Gadafi rekao da će u XXI veku žene ponovo zavladati, jer su discipinovanije i bolje učenice. Fakultet je zamena za prirodnu selekciju, jer obrazovaniji bolje prolaze i to su žene. Idemo ka novom matrijarhatu u kome žene sve više imaju udela u politici.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.