Prosize kapsule

Osobe sa belegom na licu teže nalaze posao

Najnovija studija pokazuje da osobe koje na licu imaju mladež, ožiljak ili sličan beleg lošije prolaze na razgovorima za posao.

“Kada ocenjujete kandidate, veoma je važno da zapamtite šta govore. Naše istraživanje pokazuje da neobičan beleg na licu ispitanika odvraća pažnju i samim tim umanjuje celokupni utisak“, rekao je koautor studije dr Miki Hebl, profesor psihologije na Univerzitetu Hjuston.

U studiji su učestvovala 172 studenta koji su gledali fotografije kandidata za posao i slušali njihove razgovore sa poslodavcem. Obično je pogled slušaoca koncentrisan na predeo između očiju, nosa i usta, međutim, kada je na licu kandidata postojao neki defekt, pogled skreće na to mesto, a pokazalo se da su u ovom slučaju studenti zapamtili manje informacija o kandidatu.

U drugom istraživanju su učestvovala 38 menadžera koji su intervjuisali kandidate za posao sa belegom na licu. Ispostavilo se da čak i ovi iskusni profesionalci imaju problem sa pažnjom pri ovakvim uslovima.

„Uprkos iskustvu, prirodno je da ljudi negativno reaguju na belege na licu“, tvrdi učesnik u istraživanju Huan Madera.

Naučnici se nadaju da bi njihova saznanja mogla biti od pomoći u podizanju svesti o ovom vidu diskriminacije na radnom mestu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.