Prosize kapsule

Faze veze

Statistički podaci, prema kojima vanbračna zajednica istiskuje bračnu, a razvodi otimaju koristan procenat srećnim krajevima,  sve češće govore u prilog tome da se većina današnjih parova rađe igra veze nego što je spremna da se ozbiljno posveti zajedničkom životu i do kraja izgura „i u dobru i zlu“. Istina, uzora za primer baš i nije mnogo, naročito otkad je ulogu vaspitača od roditelja preuzela televizija.

Sprdnja sa brakom, ne samo u latino telenovelama i lošim američkim sitkomima, već i sa rijaliti emisijama poput „48 sati svadba“ i „3 da“, ozbiljnu instituciju braka spušta na nivo svakodnevne zabave poistovećujući je sa reklama za Ariel i Kosmodisk.

Iznenađenje, brak nema pauzu za ekonomsko propagandni program tokom koje možete skoknuti do toaleta, skuvati kafu ili, eventualno promeniti program i zaboraviti na ono što ste do tada gledali. Želite li da gledate taj „šou“, znajte da ćete morati da istrajete do kraja. Ili makar da se svojski potrudite da tako bude. Ne po svaku cenu, ali da ga ne biste proćerdali jeftino, evo kratkog osvrta na ono što je Endru G. Maršal u njegovoj knjizi „Volim te, ali…“ naveo kao univerzalne faze razvoja veze – od zaljubljenosti do braka.

Stapanje – prva godina do 18 meseci veze

Faza stapanja znači novo iskustvo i mogućnost da promenite sebe. Nagonska želja da sa partnerom podelite apsolutno sve podrazumeva da jedno od drugog usvajate poželjne kvalitete i asimilujete ih u svoju ličnost. Opšti utisak obostranog razumevanja koji se može pojasniti frazom koju ste sigurno često čuli “dišemo kao jedno” predstavlja snagu te zajednice.

Faza stapanja i pretapanja

Problem koji ova faza nosi sa sobom jeste činjenica da partneri u ovom periodu, nesvesno opsesivnom težnjom da vezu održe, istu stavljaju ispred svojih ličnosti, pridajući njima manji značaj. Zbog toga se manje vode razgovori koji opstanak veze mogu dovesti u pitanje, a čak i najmanje neslaganje posmatra se kao kobno.

Svijanje gnezda – druga, a možda i treća godina

Zajednički život sledeća je faza u razvoju veze. Za nju je tipično smirivanje tempa seksualnog života, ali ne zbog opadanja privlačnosti, već zbog jačanja želje za stvaranjem doma i uživanja u ljubavi.

Glavni problem ove faze jeste što sada na površinu izbija sve ono prećutkivano, jer veza više ne boljuje od mogućnosti da je ubija “kijavica”. Svađe i nesuglasice se uglavnom vrte oko stvari koje čine prisnost u vezi u ovoj novoj fazi, te ćete upravo u ovom periodu prvi put čuti primedbe poput “Spusti dasku”, “Mama bolje kuva”, ili “Domestos ne ubija, znaš?”. Kada se na stranu sklone otrovne iglice kojima ćete verovatno neko vreme bosti jedno drugo, uočićete mnogo važniju stranu ove faze, a to je da nakon perioda zaljubljenosti sada ponovo postajete prijatelji, i to prijatelji u ljubavi. Mnoga istraživanja pokazala su da je upravo ovaj period najpovoljniji za sklapanje braka.

Kad mogu ptice, možemo i mi

Samopotvrda – treća ili četvrta godina

Nakon treće godine, i po okončanju priprema za svijanje gnezda i konačnog “gnježđenja”, par je spreman da popusti spojnice veze i dopusti svojim ličnostima da udahnu malo vazduha slobode. To ne znači da će od sada svak za se, već da su partneri spremni da u okviru veze pronađu prostor za sebe, istovremeno uživajući u mirnoj i stabilnoj zajednici.

Ovde može doći do problema sa nerešenim ličnim problemima jednog od partnera, u slučaju da se on do sada vezom koristio kao paravanom za repove iz prošlosti. Manjak samopoudanja, neizgrađen identitet… Mnogo je stvari koje u ovom periodu veze mogu isplivati iz tamnih uspavanih dubina. Njegova nesigurnost najčešće se ogledati u tome što će svaki trenutak koji drugi partner provodi sam videti kao pretnju vezi, a borba za moć će zauzeti središnju vezu.

Pre ili kasnije

Po pravilu, u ovoj fazi, ali slična situacija može se naći i u nekoj od prethodnih, slabiji partner biće taj koji će imati česte ispade ljubomore, nametati tempo veze i započinjati većinu uglavnom bezrazložnih svađa, koristeći nategnute argumente kako bi opravdao svoje ugrožene stavove. Onog trenutka kada slabiji evoluira vaša veza je i konačno prošla sve testove i spremni ste za sudbonosno DA. U slučaju da do evolucije ne dođe, problemi se nastavljaju i poput tumora nagrizaju zdravo tkivo. Bolest je izlečiva, ali ima i svoju cenu, a ona je često i dokaz nivoa iskrenosti i jačine ljubavi.

Time smo završili razvoj vaše veze, ali varate se ako mislite da je mukama tu kraj. Predstoji vam brak koji, takođe, ima svoje faze, ali o njima neki drugi put. Ovaj tekst je, ipak, posvećen mladosti i ludosti. Zrelije stvari kada savladate bebeće korake.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

5 komentara na “Faze veze

 1. Pre nego sto prokometarisem tekst, ajmo malo statistike:
  Trenutno se 20 % brakova zavrsi razvodom prosecno u nasoj zemlji. Ako dodam na to i brakove u kojima je ljubav isceznula (sa jedne ili obe strane), preljubnike, brakove gde ima alternativnih motiva, dolazimo do brojke od 90 % (anonimne aknkete). Zene podnose papire za razvod u 2/3 slucajeva i uzimaju decu 90 % slucajeva. Jel si uplasen druze? I treba da budes! Aj da dodamo na sve ovo da 9 od 10 raskida su devojke te koje ostavljaju.
  A sad posto imam tvoju paznju, ovo sto u ovom tekstu pise nisu faze veze vec faze smanjenja njenog interesa prema tebi. Sigurno pitas "Kakvo bre smanjenje interesa?" ili "Sta pricas bre?". Nastavi da citas…
  Da predpostavimo da ti je pocatek veze i njen nivo interesa prema tebi visok. Sva je na tebi, mazi te, daje ti komplimente, oci joj se ozare kad te vidi. Posle nekog vremena primecujes da se taj intenzitet smanjio malo, ne smeje se vise toliko na tvoje fazone, i dalje te dodiruje ali ne u tolikoj meri… Posle nekog vremena pocinje da primecuje tvoje nedostatke tipa, "dragi ta kravata ne ide uz to odelo" ili "mogo si i bolje patike da odaberes" (u prvih mesec dana mogo si da se obuces ko klovn, njoj nebi bilo ni bitno). Posle nekog vremena pocinju "bocke" (male-srednje uvrede) kao sto pise u ovom tekstu i upoznajes sta u stvari znaci "zvocanje". Posle ovoga slede vrlo ceste svadje i konstantno zvocanje i na kraju do raskida (razvoda).
  Ako si imao dugu vezu (ili imas), znas o cemu pricam.
  Dolazimo do onog ostatka od 10 %. To su srecni brakovi (Da, postoje..). Kljuc srecnih brakova je da ozenis kvalitetnu devojku i sto je isto tako bitno da zadrzis njen interes na visokom nivou. Na temi "Kako?" bih imao mnogo mnogo da pisem, pa ako nekoga zanima nek mi posalje mejl na cvele85@gmail.com

  • Au brate! Ti si imao neko loše iskustvo ili te je razočarao neko u koga si verovao,a možda se to desilo i više od jednog puta,pa si na osnovu iskustva izgradio stereotipe.Muškarci su danas uglavnom sve samo ne naivni ,verni, i pošteni,uostalom mladji si od mene ako si gen.85, shvatićeš!

   • Prvo, kako si povezao statistiku u faze veze sa mojim zivotom? Pa nisam ja sanjao ovo covece. To je analizirano godinama na mozda stotinak parova. Sto se tice muskaraca, vrlo sam drustvena osoba i od 100 njih desetak NISU naivni u ljubavi. Ostali su katastrofa. Mada, voleo bih da si ti u pravu. 😉
    Shvatam ja da tebi niko nece govoriti o zenama. Nema potrebe. Tvoja istorija veza sve govori. Sve si ti ostavljao, o ona koju nisi je maksimalno zaljubljena na konstantnom nivou. Zar ne druze?

 2. mislim da ne sere,ali definitivno….isti slucaj ista stvar i sve kako je opisao,cak je poslednjih osam meseci zivela u mom stanu,a onda se pokupila i otisla jer se navodno “slabo cujemo”???
  pa ti sad meni reci jel mozda treba da odemo u razlicite sobe i pricamo telefonom,cisto da ne pogubimo naviku za razgovor….pored toga sto smo po celi dan provodili zajedno….toliko.

Ostavite komentar