Prosize kapsule

Retroseksualac: stari muškarac u novom dobu

Prvu deceniju dvadeset i prvog veka obeležio je muškarac koji je svoje telo i duh negovao kao žena. U proseku je imao od dvadeset i pet do četrdeset i pet godina, što bi rekla Sanja Marinković u onoj reklami za čips, živeo je brzo, a hranio se lako. Teretana mu je bila hram u kome se molio svom Bogu koji je zabranjivao masnoću u krvi, višak sala na struku i podizanje sa benč klupe svega što je ispod šezdeset kilograma težine.

U „life style“ magazinima, teoriji mode i aktuelnih trendova bio je poznat kao metroseksualac u narodu kao šminker, buljaš, gay, a najčešće peder ili pederčina. Svoje sede flasi pokrivao je kolor šamponima ili farbama koje u sebi nisu imale veštački odsjaj, depilirao je svoje grudi i leđa, čupao obrve i išao na anti age tretmane lica, brijao je pazuh, nosio tange, čitao trendi časopise i literaturu, a često je u svom kupatilu imao više kozmetike i šminke od svoje partnerke.

Ovakav, u svojim navikama feminizovan muškarac, ludo je voleo i bio ponosan na činjenicu kako ga definišu i percipiraju modni gurui, savremeni filozofi i sociolozi, ali svetu oko sebe želeo je da dokaže da njegova nega i strast ka estetici ne znači nužno i homoseksualizam, već čist egoizam i potrebu da i sam sebi bude lep, pravdajući se pri tome da je to upravo naučio od žena za kojima juri i žudi.

Metroseksualci, vrsta koja izumire

Metroseksualca koji je bio razapet između mišljenja teorije i prakse nasledio je uberseksualac, muškarac koji u nezi tela ni malo nije zaostajao za svojim starijim metro kolegom, ali koji je psihički i karakterno bio mnogo jači od njega pa ga mišljenje okoline nikada nije interesovalo i nije ga jebao ni dva posto. Koga i kako je j…o nikada nije smatrao važnim pitanjem na koje bi odgovor  predstavljao rešenje nejgove uber enigme. Iako se okolina navikla na ovaj tip muškarca čini se da dame nikada nisu, uprkos tome što su želele čistog, mirisnog i negovanog muškarca.

Danas, tokom svetske ekonomske krize, kada trošimo drugu deceniju dvadeset i prvog veka, ciklično- kulturološke sociološke teorije koje zastupaju tezu da se sve vrti u krug, da praktično nema ničega novog već da se pojave, trendovi i „moda“ samo iznova vraćaju, imaju smisla više nego ikad.

Danas kada je za očekivati da uberseksualca zameni i postane opšeprihvaćen tip muškarca neko adrogeno biće nalik na svetski poznatog i ušpešnog manekena/ke Andreja Pejića u modu muško-ženskih odnosa vratio se muškarac sa kraja sedemdesetih godina prošlog veka.

Kako retro asocira na nešto dobro, staro i provereno nazvan je retroseksualac, dok njegov psiho-fizički izgled obiluje davno zaboravljenim osobinama. Žene su izgubile glavu za „retroima“ jer posle dužeg niza godina ponovo imaju priliku da koračajući pored svog izabranika od njega budu i negovanije, i modernije, i čistije, i mirisnije i na kraju krajeva jednostavno lepše.

Dušo, padni mi na maljave grudi

U svetskim okvirima, predstavnik retroseksualca je pomalo zapušteni, svojeglavi i boemski nastrojeni Dr Haus, kome ni fizički nedostatak i nošenje štapa nije moglo da ugrozi zvanje novog muškog seks simbola. Na domaćem tlu istraživanja su pokazala da se savremene žene lože na glavnog junaka nekada popularne TV serije „Bolji život“ Dragišu Gigu Popadića. Na listi seksualnih fetiša koji mame uzdahe lepšeg pola našle su se i maljave grudi Novaka Đokovića, koji je čuo za novi trend pa ne propušta priliku da svoje pobede proslavlja i skidanjem majce kako bi dame mogle da gledaju i maštaju o njegovom „ljubavnom tepihu“.

Slični tekstovi

Ostavite komentar