Prosize kapsule

Stipendija za studentkinje koje sačuvaju nevinost do kraja studija

Vlasti jednog grada u Sijera Leoneu nude petogodišnju stipendiju devojkama koje obećaju da će sačuvati svoju nevinost do kraja univerzitetskih studija.

Cilj ove neobične odluke je da se smanji broj tinejdžerskih trudnoća, kazao je za AFP jedan od zvaničnika južnog grada Bo, dodajući da će timovi ženskih lekara biti zaduženi da potvrde nevinost kandidatkinja.

Akcija je, međutim, naišla na kritike određenog broja roditelja kao i organizacija za zaštitu ženskih i građanskih prava koje smatraju da se time “krše ljudska prava devojaka” i da to “nije pravi način da se skrene pažnja na problem tinejdžerske trudnoće”.

Gradski oci ističu da njihova ponuda ima dvostruku prednost – “ne samo da će ovom metodom biti iskorenjen problem maloletničke trudnoće već će povećati broj obrazovanih žena u zemlji”.

Oni su uvereni da će, ukoliko se akcija pokaže uspešnom, njihov primer slediti i drugi gradovi.

Do ove odluke uprava grada Bo došla je nakon izveštaja o zabrinjavajućem porastu broja tinejdžerskih trudnoća i abortusa.

U ministarstvu za socijalno staranje navode da je od januara do septembra ove godine zabeleženo 500 slučajeva trudnoće medju maloletnicama samo u jednoj oblasti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.