Prosize kapsule

Elektronski bon-ton

Razvoj komunikacionih tehnologija omogućio je čoveku da brzo i lako stupi u kontakt sa svima koje u datom momentu zeli da čuje ili da sa njima razmeni po neku poruku. Korišćenje interneta i razmena mailova postala je svakodnevica i nešto što znaju da rade čak i deca. Iako su čari virtuelne integracije dostupne svima, ne zaboravite da ste korišćenjem mobilnog telefona, računara i interneta ušli u svet u kome postoje jasna pravila lepog ponašanja. Osoba istančanog osećaja za meru i vrhunskog stila nikada neće zaboraviti na „online“ bonton.

Istraživanja koja dolaze iz Evropske unije kažu da prosečan korisnik interneta godišnje pošalje oko 11 000 elektronskih pisama, a primi čak dva puta više. Od tog broja samo 60 posto primljenih pisama pročita, iako manje od 30 posto ima istinski značaj i sadržaj vredan pažnje. Postoje i situacije kada na vaš e-mail stižu reklame, a veliki broj njih vas uopšte i ne zanima.

Vrlo lako ih se možete rešiti tako što ćete kliknuti „delete“ i zaboraviti na njih, ali šta uraditi ako neko iz vašeg mail adresara počne da šalje nešto slično? Na koji način saopštiti prijatelju, bio on virtuelan ili realan, da vam ne šalje gomilu linkova sa koje kakvim sadržajima i poruke koje donose sreću, nesreću i ispunjavaju skrivene želje ukoliko ih pošaljete na jos 3, 33 ili 333 adrese; a da to nužno ne bude i prekid komunikacije?

Želiš da pročitaju tvoj mejl? Pazi kako ga pišeš.

Nepisano je pravilo da se opširni dodaci uz elektronsko pismo ne čitaju, naročito ako dolaze uz nepoznatu adresu. One koje dobijamo uz pisma prijatelja čitamo kada  imamo vremena, a dešava se da i na njih potpuno zaboravimo. Sve ovo treba imati na umu ako želite da vaša virtuelna poruka bude pročitana. Sasvim jasnih i zvaničnih pravila još nema, ali svako bi mogao na jednostavan način da utvrdi šta je dozvoljeno a šta treba izbegavati tokom internet komuniciranja.

Trudite se da e-mail nema više od pet do 10 rečenica, kraća forma je garancija da će vaše pismo biti pročitano. Kada je u pitanju veći dokument, što nije nemoguće, označite ključne delove tako što ćete ih drugačije obojiti, podebljati, podvući slova i reči, ili markirati posebnim „alatima“ koji idu uz novije verzije programa za obradu tekstualnih fajlova.

Najvažnije je zainteresovati onoga kome šaljete elektronsko pismo. Ukoliko poruku šaljete većem broju ljudi, grupama korisnika ili organizacijama, umesto da kao naslov napišete „OBAVEZNO PROČITATI!“ napišite samo suštinu vašeg dokumenta, u većini situacija dovoljna je jedna reč ili prosto-proširena rečenica bez suvišnog filozofiranja, koja će jasno reći o čemu se radi  u tekstu.

Prilikom slanja attachmenta, pazi da ti se ne omaknu one porno slike što si skinuo sa interneta.

Posebno treba obratiti pažnju na dodatke (attachment) koje šaljete i koje primate, a najviše računa treba voditi o činjenici kakav dodatak kome šaljete. Svaki attachment, pored sadržaja, nosi određenu meru rizika. Najčešći i najveći rizik je da se u dodtku vaše elektronske pošte krije virus, a zatim veliki problem može da prestavlja i njegova veličina. Nisu svi u mogućnosti da imaju brzi, bežični ili kablovski internet, tako da neko ne bi čekao na učitavanje vašeg pisma duže od 15 minuta  pre nego što ga pošaljete proverite da li je zainteresovan za sadržaj pisma koji planirate da prosledite i obavezno ga obavestite o njegovoj veličini. Kraće filmove, spotove, muzičke numere i razne animacije bolje je da prenosite uz pomoć lako prenosivog diska ili fleša koji u današnje vreme ima i nekoliko GB memorije.

Slični tekstovi

1 komentar on “Elektronski bon-ton

  1. Pingback: Elektronski bon-ton » Kaufmax Magazin - kulinarski recepti i saveti za kuću

Ostavite komentar