Prosize kapsule

Nisu izvodili decu napolje da bi ih zaštitili od zlog sveta

Češka policija oduzela je u Pragu dvoje dece, trogodišnjeg sina i jednoipogodišnju ćerku, roditeljima koji ih, navodno da ih zaštite od zlog sveta, nijednom nisu izveli napolje, a deca nisu ni znala šta je to igračka.

Dečak i devojčica su od rođenja živeli zatvoreni u stanu u centru Praga, majka ih je rodila kod kuće, pa nemaju ni krštenice niti su prijavljeni lekaru.

Policija ih je otkrila sasvim slučajno, kada je na žalbu suseda došla da interveniše u tom stanu još proletos, ali za slučaj je javnost saznala tek sada, kada je presuđeno ko će biti staratelj dece.

“Brat i sestra su fizički bili u redu ali vidljiva je duševna deprivacija. Izgleda da kod kuće nisu imali nikakve igračke, na nogama nikada nisu imali cipele a nisu umeli da koriste ni pribor za jelo”, ispričao je pedijatar František Šnajberg.

“Roditelji su bili uvereni da se odlično brinu o deci. Izolovali su ih navodno u nastojanju da ih zaštite od zlog sveta”, kazala je socijalna radnica koja prati slučaj Kateržina Jehova.

Psiholozi i dečiji lekari slažu se da će posebno kod starijeg deteta takva izolacija ostaviti velike posledice.

“Deca su poverena starateljskoj porodici. Prebacivanje u novu sredinu su savladali bez vidljivih problema i polako se adaptiraju”, kazao je portparol Okružnog suda u Pragu Zdenjak Doudera koji je odlučio da decu poveri babi i dedi.

Roditelji, koji su poklonici alternativnog životnog stila, za decu su izgubili potpuno interesovanje. Policija za sada nije saopštila da li će biti optuženi za zanemarivanje brige o detetu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar