Prosize kapsule

Na Novom Zelandu pronađen džinovski insekt

Na novozelandskom ostrvu Mali Greben otkriven je verovatno najveći insekt kojeg je čovek video. Iako se za tu vrstu mislilo da je izumrla, ona se ipak održala u toj udaljenoj zemlji. 

Insekta je otkrio američki istraživač Mark Mofet, a buba, koja podseća na ogromnog skakavca, pripada vrsti džinovska veta (Giant weta). Ovaj primerak je dug oko 20 centimetara i težak kao tri prosečna miša.

Mofet je sa timom istraživača otišao na ostrvo u pokušaju da pronađe ove insekte za koje se verovalo da su na tom mestu istrebljeni nakon što su Evropljani doneli pacove pre mnogo godina.

“Nas troje smo dve noći šetali ostrvom i detaljno pregledali svaki pedalj vegetacije u potrazi za džinovskim vetama. A onda smo iznenada ugledali jednu na drvetu. I to kakvu!”, izjavio je ovaj bivši šumar koji se sada bavi istraživanjem.

Ovaj primerak je impozantan i u okviru svoje vrste

“Džinovska veta je već najveći insekt na svetu, ali je ovo najveći primerak koji je ikada pronađen. Toliko je uživala u šargarepi da joj činjenica da je držimo u rukama uopšte nije smetala”, objasnio je Mofet.

Usledilo je fotografisanje, posle čega je džinovska veta puštena na slobodu.

“Mi, ljubitelji buba, naslušali smo se toliko priča kako su bube inferiorne na neki način zbog svoje veličine, tako da je milina videti ovolikog insekta. Posebno što je reč o najvećem izmerenom insektu”, rekao je Mofet.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar