Prosize kapsule

Česi napravili pivo sa zlatom

Da je pivo “zlatna tekućina”, to znamo odavno, ali Česi su (a ko bi drugi), tu frazu pretvorili u stvarnost. U Ostravi je proizvedeno novo pivo “sa ukusom zlata” i to 24-karatnog.

“Stara izreka je da je pivo naše tečno zlato, a o hmelju se govori kao o zelenom zlatu. Zato mi je palo na pamet da napravim zaista pivo od zlata”, kazao je na promociji novog piva njegov tvorac Marek Pjetonj.

Pivo “sa ukusom zlata” Pjetonj pravi tako što u svaku flašu od 0,7 litra stavi i tanku pločicu 24-karatnog zlata, a prilikom punjenja flaše pivom pločica se raspada na ljuspice.

U svakoj flaši ima 0,017 do 0,018 grama zlata.

“Kada se flaša protrese ljuspice se razigraju i nastaje zaista neponovljivi zlatni efekat”, kazao je Pjetonj.

Prvu seriju 60 flaša piva “sa ukusom zlata” on reklamira kao “In pivo za aspolutnu manjinu”.

Pivo je nazvao “Faust” jer asocira na alhemičare, a to ime sadrži i slova “Au”, hemijsku oznaku zlata.

Alkoholna pića sa zlatom nisu novina – votka sa ljuspicama zlata u redovno je ponudi u luksuznim restoranima u susednoj Poljskoj, a spravljala se i u carskoj Rusiji, ali Pjetonj tvrdi da je njegov “Faust” prvo “zlatno pivo” na svetu.

Božić je uvek bio inspiracija za češke pivare, pre svega male, da tržištu ponude prigodna, praznična, neuobičajena piva, te na božićnoj i novogodišnjoj trpezi Čeha može da se nađe pivo sa ukusom jabuka, šljiva, višanja, narandži i vanile.

Tako je u Ostravi pivara Pikard nedavno spremila za Božić do sada u Češkoj pivo neviđeno sa ukusom – kestena i 13 procenata alkohola.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.