Prosize kapsule

U Vijetnamu napravili jelku od mobilnih telefona

Prodavnica elektronike u Vijetnamu izložila je božićnu jelku visoku 4,6 metara napravljenu od 2.500 neupotrebljivih mobilnih telefona.

Jelku je 10 radnika napravilo za dve nedelje, rekao je menadžer prodavnice Vestkom Elektroniksa Ngjen Trai u gradu Mju To. On je izrazio nadu da će jelka podići svest o odbacivanju štetnog otpada i problemu zaštite životne sredine.

Jelka je stajala pred radnjom oko dve nedelje. Trai je Asošijeted presu rekao da radnju dnevno poseti izmedju 700 i 800 osoba i da su se mnogi slikali pored drveta.

Iako većinu stanovništva Vijetnama čine budisti, u zemlji je prisutna značajna katolička manjina i postoji entuzijazam za sve što se odnosi na Božić.

“Vestkom elektroniks” namerava da nakon praznika proda svoju jelku na aukciji i zaradu donira u dobrotvorne svrhe, rekao je Trai i dodao da osoblje već prikuplja neupotrebljive telefone za veće “borovo” drvo koje će praviti iduće godine.

“Iako je u toj zemlji u opticaju nekoliko desetina hiljada mobilnih telefona, nije moguće saznati koliko iskorišćenih aparata se baci svake godine jer vlada ne prikluplja takve podatke”, rekao je Ngujen Jen iz vijetnamske administracije za zaštitu životne sredine.

Jen je pozdravio podizanje svesti o štetnom otpadu, ali je i upozorio da Vestkom elektroniks krši propise. Firme su obavezne da za korišćenje štetnog otpada traže zvaničnu dozvolu.

Prema programu za očuvanje životne sredine UN, najveći deo otpada koji se može reciklirati sakupljaju preduzeća iz domena sive ekonomije. UN su saopštile da je adekvatno rukovanje otpadom jedan od glavnih ekoloških problema svih azijskih zemalja u razvoju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.