Prosize kapsule

Većina Amerikanaca veruje u anđele i Deda Mraza

Većina Amerikanaca, 84 posto, kaže da je u detinjstvu verovala u Deda Mraza, dok oko 77 odsto Amerikanaca veruje u anđele, rezultati su ankete agencije AP i organizacije za istraživanje tržišta GFK.

Rezultati su pokazali da je Deda Mraz važna “ličnost” u proslavi Božića dve trećine roditelja dece mlađe od 18 godina. Njegova popularnost se blago popela u odnosu na 2006, pre početka ekonomske krize.

Deda Mraz nema značaj samo na hrišćane. Sindi Šajbe, specijalistiknja za psihologiju razvoja koja je od 1986. razgovarala sa decom o Deda Mrazu, rekla je da ga mnoga jevrejska deca smatraju stvarnim, iako se on ne zaustavlja kod njihove kuće.

I mnogi drugi roditelji druge, nehrišćanske vere, prihvatili su Deda Mraza smatrajući da je Božić u Americi i sekularni praznik, rekla je Šajbe. Ona je dodala da je Deda Mraz nije samo neko ko ostavlja poklon, već on podstiče duh darivanja.

Prosečno doba u kojem su ispitanici shvatili da Deda Mraz ne postoji, je osam godina. Jedan ispitanik je izrazio sumnju da će sadašnje generacije verovati toliko dugo, rekavši da “ipak imaju Gugl”.

Rezultati ankete AP-a i GFK-a pokazali su da oko 77 odsto Amerikanaca veruje u anđele.

Iako se verovanje u anđele pre svega vezuje za religiju, ono je prilično rasprostranjeno i među manje religioznim osobama. Većina nehrišćana veruje u postojanje anđela, kao i četiri od 10 osoba koje ne posećuju crkvene službe.

Žene češće veruju u anđele od muškaraca a osobe starije od 30 godina sklonije su verovanju u njihovo postojanje od mladjih odraslih. Ranija istraživanja pokazala su malo veću sklonost verovanju u boga ali daleko manju ka verovanju u druga natprirodna bića.

U anketi koju je u maju ove godine sprovela kompanija za istrazivanje tržišta Galup, 92 odsto odraslih reklo je da veruje u Boga.

Anketa AP-a i Ipsosa iz 2007. godine pokazala je, međutim, da samo 34 odsto ispitanika veruje u duhove ili NLO.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar