Prosize kapsule

Čileanske novine moraju da plate odštetu zbog lošeg recepta

Visoko tiražni čileanski list Tersera moraće da plati odštetu od 1.500 do 20.000 evra za 13 svojih čitalaca, koji su zadobili opekotine pripremajući kolače po receptu objavljenom na njegovim stranicama.

Vrhovni sud Čilea potvrdio je presudu prema kojoj medijska grupa Kopesa, kojoj pripada Tersera, “mora da plati odštetu 13 od 15 podnosilaca tužbe zbog fizičkih i psihičkih povreda uzrokovanih receptom za izradu ćurosa, objavljenom u nedeljnom dodatku Žena”.

Afera “eksplozivnih uštipaka” digla je veliku prašinu u Čileu 2004. godine, kada je 15 osoba podnelo tužbu protiv ugledne novine, nakon što su zadobili opekotine na licu, rukama i grudima prilikom pripreme ove južnoameričke poslastice, sledeći do u tančina recept za “punjene ćurose, korak po korak”.

Presudom iz 2008. godine, koju je nedavno po žalbenom postupku potvrdio i Vrhovni sud , ustanovljeno je da je problem nastao zbog neadekvatnih razmera između temperature prženja, dimenzija ćurosa i količina sastojaka – brašna, putera, kvasca, šećera, vode i mleka.

Gastronomski stručnjaci, koji su tada svedočili, izjavili su da je recept sam po sebi dobar, ali da je namenjen profesionalcima, a ne amaterima, te da je za njihovu izradu neophodno profesionalno posudje, a ne običan tiganj. Tersera će 13 nesrećnih kuvara morati da isplati na ime odštete ukupno 85 miliona pezosa (120.000 evra).

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.