Prosize kapsule

Must Have: Bela košulja

Iv Sen Loran je rekao: „Mode prolaze, stil je večan!“; ako je tada na umu imao belu košulju sasvim je bio u pravu. Dok se modni trendovi iz sezone u sezonu menjaju, uprkos godišnjem dobu koje je u trenutku aktuelno ili vrsti materijala koje se preporučuju nju je nemoguće ne spomenuti i izbrisati sa „must have“ lista bilo kog stiliste.

Hrvatski autor Boris Banović u knjizi „Vodič za urbane frajere“ u delu posvećenom „komadima koje moraš imati u ormanu“ imperativno konstatuje- „po dve crne i dve bele košulje, plus jedna plava ili prugasta“.

Bela košulja se nosi vekovima unazad, ali je vremenom pretrpela drastične promene. U početku deo velikog intimnog veša, obavezan je deo mnogih narodnih nošnji, Srpske naročito. Za vreme zlatnog perioda apsolutističkih monarhija, u kojima je prednjačila Francuska, koje su negovale kult, za nas danas feminiziranog muškarca bila je izuzetno komplikovana. Imala je vazdušaste, „puf“ rukave, mnoštvo nabora, bila je ukrašena čipkama i karnerima na grudima, oko vrata i članaka.

Modna klasika

Iako su Lujevi bili kitnjasti a njihovi plemići nadobudni uglavnom su ovakvu košulju nosili skrivajući je ispod kaputa ili sakoa. Od kada se muška bela košulja rešila nepotrebnih detelja koje je poklonila ženskoj beloj košulji veoma uspešno „živi“ u ormanu svakog muškarca neovisno od zanimanja kojim se bavi, sredine u kojoj živi ili životne dobi u kojoj se nalazi. Kako god da je modni dizajneri interpretiraju i sa njom eksperimentišu ona je modna klasika, jedan od simbola dobrog ukusa, sinonim za urednost i eleganciju koju žene kod muškaraca veoma cene i vole.

Ono što belu košulju čini fenomenom u odnosu na drugu mušku garderobu  je njena jednostavnost koja je u isto vreme čini diskretnom i upadljivom. Mogućnost kombinovanja sa drugim odevnim predmetima, kao i situacije u kojima može da se nosi čine je alfom i omegom svakog garderobera. Bela košulja je najbolja prijateljica smokinga, a uspešno je zavela i muškarcima omiljene farmerke, maštoviti i dekadentni stilisti su joj dozvolili da flertuje čak i sa trenerkama a ne retko je i obavezan deo radne uniforme. Decentna, savršen je odgovor na pitanje „Šta uz ovo da obučem?“, jer je poznato da muškarci imaju problem sa kombinovanjem odevnih predmeta.

Varijacije na temu

Na prvi pogled samo „bela“, ali ako pustite mašti na volju ona je mnogo više od toga. Sa dugim ili kratkim rukavima, ponekada i bez rukava, sa džepom na levoj strani ili bez njega, široka ili strukirana, bez dugmeta oko članaka kako bi stavili svoju originalnu dugmad, sa niskom kragnom koja se kopča sa jednim dugmetom ili sa visokom koja može da broji i tri dugmeta, sa različitim aplikacijama u tkanju, ukrašena faltama ili nekim amblemom, od svile, lana ili pamuka u kombinaciji sa nekim drugim materijalom, vaše je samo da izaberete. Lako je dostupna i možete je kupiti bukvalno gde želite, nije važno da bude markirana,  jer će je situacija u kojoj je nosite učiniti adekvatnom baš za tu priliku.

Elegantna kako god da se nosi

Možete je nositi na venčanjima i sahranama, na žurkama, u klubovima, u pozorištu ili biskopu, možete je nositi čak i na plaži. Lako se transformiše pa ukoliko ste na svadbenoj proslavi a kravata ili leptir mašna vas guši i čini nervoznim otkopčaćete dva tri dugmeta zavrnuti rukave i istog trenutka postati najležniji frajer u sali. Trpi svako godišnje doba, vrste materijala od kojih se pravi kao i sve boje sa kojim je kombinujete. Njenom savršenstvu nisu odolele ni žene. Poznato je da su se dame sjano spakovale u pantalone, simbol muškosti, pa su tako prisvojile i kraljicu muškog ormana. Belom košuljom dopunjavaju svoje klasične i krute poslovne kombinacije, ali ih dizajneri iz sezone u sezonu oduševljavaju belim košuljama sa svim detaljima koji su muškarcima „to much“.

Ipak ženu je najlepše gledati u velikoj muškoj beloj košulji, dok kuva kafu, jutro nakon burne noći, tada joj najbolje stoji. U muškoj beloj košulji žena je zavodljiva i sexy baš kao i u njenoj omiljenoj maloj crnoj haljini.  Ova košulja je uvek aktuelna i jedna od večitih inspiracija Karla Lagerfelda, njegov je lični zaštitni znak, Đan Franka Ferea i Đorđa Armanija. Najveća slikarka XX veka Olja Ivanjicki je smatrala da potencijal bele košulje nije iskorišćen do kraja i govira je: „Belu košulju treba pustiti, ne treba je sputavati“. Poznavajući njen futuristički duh muška bela košulja će vremenom sigurno evoluirati.

Košulja je imenica ženskog roda, volimo je, cenimo i uvek nam je potrebna, uprkos nekim manama koje nam smetaju, baš kao kod žena bez kojih ne možemo. Pošto je snežno bela, a znamo da bela boja ukrupnjava i širi nije preporučljiva gojaznim muškarcima. Odlično propušta svetlost pa je često providna i zahteva da se nosi na golo telo ili preko bele majce bez rukava nikako preko atlet majci, naročito ne preko majci drugih boja. U takvoj kombinaciji delovaćete smešno i neugledno a beloj košulji ćete spustiti cenu.

Bar jedan primerak u kolekciji

Zašto je teška za nošenje

Bela košulja je teška za nošenje jer se izuzetno lako prlja, sa druge strane laka je za održavanje jer je u zavisnosti od materijala možete prati ručno, u veš mašini ili je iskuvavati, kao i drugi beli veš. Morate znati i par trikova pri neželjinim situacijama kada je nosite na velikim proslavama, u gužvama i da bubete spremni za lični nemar kada popijete koju više.

Fleke od crnog vina se „vade“ tako što se na fleku istog trenutka polije belo vino, fleku od belog vina možete skinuti kapanjem limunovog soka, fleke od kafe deterdžentom sa pranje sudova, a fleke od ulja ili masti tako što ćete direktno na fleku staviti deblji sloj soli. Zlatno pravilo kada je bela košulja u pitanju je da se jedna te ista ne nosi dva puta, nakon svakog nošenja mora se oprati, jer prljavi okovratnik ili rub oko članaka ostavljaju mučan utisak.

Lako se gužva, ali bez obzira na to nikada je nećete obući neispeglanu. Neki savetuju da je belu košulju, ukoliko imate mogućnosti, povremeno dobro nositi na suvo hemijsko čišćenje i da je treba kupovati svakih par godina jer je njena najveća vrednost njena snežna belina koja se vremenom gubi. Hemijska industrija sigurno slavi dan kada je nastala bela košulja, jer da nema ove dame ne bi bilo ni gomile sredstava za izbeljivanje a samim tim ni reklama koje nas ubeđuju u sposobnost i magično dejstvo istih.

A i lepšoj polovini može lepo da stoji u nekim prilikama

Ukoliko je nemate, kupite bar jednu belu košulju! Biće vaša slamka spasa u razmišljanjima šta da obučete, zavešće vas njena opuštenost i ležernost, sposobnost prilagođavanja i mogućnost da joj uvek dodate lični pečat a u tome se krije neponovljiv stil. Igrajte se i koristite je na što više načina jer neko je rekao: „Stil je otkrivanje kvalitativnih razlika koje postoje u načinu na koji gledamo na svet!“

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.